- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Terugblik tweede kwartaal 2017

Het motorcrossplein

In de serie terugblikken op 2017 vandaag een terugblik op het tweede kwartaal van 2017, na de aftrap gisteren met het eerste kwartaal.

Markelo heeft in de motorcrosswereld een goede naam. Het idee van Mar-Jan Pullen om van het Kaasplein een motorcrossplein te maken sloot hier goed op aan, maar bleek wel een 1 april grap. In het weekend van 1 april vonden op De Herikerberg de Open Nederlandse Kampioenschappen motorcross plaats. Iets meer richting Markelo wisten de Heren van ZPC De Hof 1 dat weekend in zwembad De Vijf Heuvels beslag te leggen op het kampioenschap.

April was ook de maand van triest nieuws, waar bij noodlottige ongevallen in Rijssen en Laren een oud-Markeloër en Markeloër zijn verongelukt.

Na Wim Kieft in 2016 wisten de Vrienden van Sportclub Markelo op 7 april van dit jaar Ron Jans naar de Endemansdijk te halen voor een sponsoravond. Het was het weekend waarin het Brook Duo haar nieuwe CD presenteerde en de Palmpasenoptocht dankzij een bericht op Maarkelsnieuws toch mét tambour-maître door kon gaan.

Begin april kwamen de eerste twijfels over het kindcentrum op De Esch naar buiten met een brief vanuit de buurt aan de provincie, later bleken ze daarin niet alleen te staan.

De tweede helft van april stond in het teken van de derde en laatste editie van de Frank Graham Cycle Liberation Tour. Op 17 april kwamen de eerste Canadese gasten aan op Schiphol, de tour werd 29 april stijlvol afgesloten met een indrukwekkende ceremonie in de dorpskern van Markelo.

Na eerder het kantoor te hebben gesloten stonden 20 april mensen voor een pinautomaat die per direct in opdracht van de Rabobank buiten gebruik was gesteld om veiligheidsredenen. Dezelfde Rabobank besloot enkele dagen later tot het plaatsen van een pinbox op een nog nader te bepalen plek.

Eind april is het vooral goed nieuws wat de boventoon voert. De Dames van SC Markelo weten kampioen te worden, Markelo Noord wint zowel de zeskamp als de soundmixshow tijdens Koningsdag, de Maarkelse Lente vindt plaats onder zonnige omstandigheden en deze nieuwssite bestaat 10 jaar.

Begin mei wordt altijd stilgestaan bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. De Oranjevereniging neemt de organisatie van de herdenkingen met ingang van dit jaar op zich.

Mei is de maand waarop twee wethouders te maken hebben met twee lastige dossiers op het gebied van ruimtelijke ordening in Markelo. Pieter van Zwanenburg gaat alsnog met omwonenden van De Esch in gesprek over kindcentrum en Wim Meulenkamp worstelt met het dossier ABZ.

Tijdens de derde editie van het Maarkels Business Event wordt de toekomst van de Markelose ondernemersvereniging ter discussie gesteld. Veel ondernemers gaven gehoor aan de oproep om hierbij aanwezig te zijn en zijn van mening dat het anders moet. Later die maand geeft het OVM-bestuur zelfs aan voornemens te zijn de vereniging op te heffen.

Ook zijn in mei weer ontwikkelingen rondom Plan Mooi Markelo. Zo zou ook het naastgelegen Roggeplein opgewaardeerd worden, wat een dag later toch niet het geval bleek. Aan de rand van het nieuwe plein zal de nieuwe pinbox van de Rabobank komen.

Op sportgebied gebeurt er ook weer van alles in mei. Zo vindt op 21 mei de derde editie van de Hof van Twente Triathlon plaats en weet Willem Greve die dag de grote prijs van Tubbergen op zijn naam te schrijven. Nadat in april de dames al kampioen wisten te worden, was die eer in mei aan de meiden van SC Markelo. In de ploeg van Markeloër Iwan Spekenbrink weet Tom Dumoulin eind mei beslag te leggen op de eindzege in de Giro.

Markelo geeft 31 mei gul tijdens de benefietavond voor Stichting Karlijn. Er wordt ruim 21.000 euro opgehaald, dat door een ondernemer wordt aangevuld tot 30.000 euro.

Begin juni geeft Pieter van Zwanenburg aan dat het kindcentrum mogelijk toch niet op De Esch gaat komen, omdat de provincie hier geen voorstander van zou zijn. Een informatiebijeenkomst over de locatiekeuze gaat een week later wel gewoon door, hier blijkt Markelo ook tegen de locatiekeuze te zijn.

In het pinksterweekend komen ruim 2.500 bezoekers naar de 28e editie van de Creatieve Dag bij De Pot. Een weekend later staat even verderop openluchttheater De Kösterskoele in het teken wijn tijdens de 8e editie van de Internationale Wijnmarkt van het vinologisch broederschap ’t Pötje.

Twee teams van dansschool eMotions wisten 18 juni in Rotterdam Ahoy tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Showdance met een derde plaats terug naar Markelo te keren.

Markelo kon na 2 maanden pinnen bij diverse winkels eind juni eindelijk weer gebruik maken van een pinautomaat. In juni werd een deel van de bebouwde kom voorzien van nieuwe duurzame straatverlichting.