- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

De Beentjes van Sint-Hildegard in première

Foto’s: Maarten Keller

Op 10 februari gaat de Twents-talige film ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ in het Amsterdamse Tuschinki officieel in première. Twee dagen later gaat de nieuwste film van oud Markeloër Johan Nijenhuis in Twente in première in het Kinepolis in Enschede. Het is de allereerste Twentse bioscoopfilm, die in heel Nederland wordt gedraaid. Herman Finkers en Johanna ter Steege vertolken de hoofdrol in de film ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ als Jan en Gedda. Naast veel bekende namen spelen ook Markeloër Willian Potman en het ezeltje Esla van de Markelose ezelstal Barg Dieks een rol. 


De Beentjes van Sint-Hildegard

In de film draait het om Jan en Gedda, die al 35 jaar getrouwd zijn met elkaar. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De Beentjes van Sint- Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

Regie Johan Nijenhuis
Meer dan 40 films en TV series heeft oud Markeloër Johan Nijenhuis inmiddels op zijn naam staan.  Halverwege de middelbare school ging Nijenhuis als uitwisselingsstudent naar L.A. Op de Birmingham High School kreeg hij training in journalistiek en filmtechniek. Na de Amsterdamse Filmacademie regisseerde hij onder andere Goede Tijden, Slechte Tijden, Westenwind en Zoop. Na zijn debuutfilm Costa! volgden Volle Maan, Bennie Stout, Foeksia de Miniheks, Apenstreken, Rokjesdag, Onze Jongens, Gek van Geluk en Verliefd op Cuba. De film Verliefd op Ibiza en Toscaanse Bruiloft behoren tot de grootste Nederlandse filmhits van de afgelopen jaren.


Twentse film

Johan vertelt: “Ik had al heel lang de wens om samen met Herman Finkers een film te maken. We werkten samen aan de TV serie Van Jonge Leu en Oale Groond. We bedachten de serie samen en Herman schreef mee aan de dialogen. Zijn dialogen kregen dezelfde filosofisch/humoristische benadering als zijn theaterteksten, en Herman raakte zo met de personages bevriend dat hij uiteindelijk zelf een hoofdrol op zich nam. Finkers en Ter Steege spreken en begrijpen het Twents: het belangrijkste zijn de stiltes die tussen de woorden staan. In de Scandinavische cinema zien we dat veel. Zweden, bijvoorbeeld, praten net zo sterk in understatements als Twentenaren. Waar een Amsterdammer zal pochen ‘Deze maaltijd is fantastisch!’ stelt een Tukker: ‘Kon slechter’, waarna hij zijn vrouw de liefde kan verklaren met ‘Je loopt me nog niks in de weg’. De Beentjes van Sint Hildegard is mijn eerste film waar kijkers onder de 30 jaar niets van hoeven te snappen. Ik vind het niet erg dat zij de subtiele signalen uit 35 jaar huwelijk tussen Gedda en Jan niet oppikken. Lichaamstaal of een kleine blik zegt alles voor de goede verstaander”.


Herman Finkers roemt samenwerking

Herman Finkers heeft de samenwerking met Johan en de andere acteurs als erg prettig ervaren. “Johan zei me dat hij eens in z’n leven een heel andersoortige film wilde maken. Ik heb gezegd dat ik wilde meedoen mits ik bij alle fases van het proces betrokken zou worden. Van scenario en audities tot en met montages en pr. Dit heeft hij ook fantastisch gedaan, ik werd bij alles betrokken. Bij een verschil van mening was er nooit enig ego-gedoe, we zochten dan samen naar een oplossing die beter was dan die we afzonderlijk hadden bedacht. Erg groots van Johan, en zeer vruchtbaar. En andersoortig is de film zeker geworden”, aldus Herman Finkers.