- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Drie ton extra nodig voor Kaasfabriek

De afgelopen twee jaar namen achtereenvolgens Fotostudio Markelo, Bibliotheek Hof van Twente, Personeelsdiensten Markelo en 2impressU hun intrek in De Kaasfabriek Markelo. Daarmee waren de ruimtes op de begane grond van voormalige fabriek geheel ingevuld. Het blijkt dat de ruimten op de verdieping niet direct geschikt zijn voor verhuur. Uit een raadsvoorstel dat 18 mei op de agenda staat van de gemeenteraad blijkt dat er zich het afgelopen jaar meerdere partijen bij de gemeente hebben gemeld om een ruimte op de verdieping te huren, maar voordat deze ruimten verhuurd kunnen worden dienen eerst een aantal basiswerkzaamheden uitgevoerd te worden om de bovenverdieping geschikt en bereikbaar te maken zodat deze veilig kan worden gebruikt. Voor deze aanpassingen is een investering van ruim 300.000 euro benodigd.

De bovenverdieping zal worden gebruikt door een horeca ondernemer, een organisatie die gericht is op het houden van culturele activiteiten zijnde (creatieve) workshops en een ondernemer die gericht is op innovatie op het gebied van het duurzaam verbouwen/ telen van groenten. Om deze plannen mogelijk te maken zijn naast basisvoorzieningen ten behoeve van de algemene culturele ruimte kozijnen, ramen en deuren, een toiletgroep, verlichting, verwarming en ventilatie benodigd. Door invulling van de bovenverdieping ontstaat er volgens de gemeente een totaalaanbod dat zorgt voor reuring in De Kaasfabriek Markelo en daarmee tevens voor een mooi aanbod aan het Kaasplein in het centrum van Markelo.

Met de extra 300.000 euro vallen de kosten voor het totale project ruim twee keer hoger uit dan de oorspronkelijk begroting. In september 2014 was er volgens de gemeente 1 miljoen euro benodigd voor de aankoop, sloop en inrichting van het nieuwe plein inclusief een bijdrage van 250.000 euro van de Provincie Overijssel. In 2016 bleek dat de totale kosten voor het project inclusief speelelementen op ruim 1,7 miljoen euro uit zou gaan komen. Om de ruimtes op de begane grond geschikt te maken voor verhuur werd in 2019 al een krediet van 285.000 euro beschikbaar gesteld, daar komt nu dus 300.000 euro bovenop. De laatste twee bedragen moeten via hogere huurprijzen weer terugvloeien in de gemeentekas.