- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

‘Hart van Markelo’ niet eens met plannen ‘Countuspand’

Vanuit de commissie ‘Hart van Markelo’ hebben acht Markeloërs deze week een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Hof van Twente. “Wij doen een dringend beroep op de raadsleden om in de aanstaande raadsvergadering op 23 maart de wethouder nog geen definitief groen licht te geven op zijn voorstel voor het appartementencomplex in het hart van Markelo. Daarnaast doen we een nadrukkelijk beroep op de raad en willen we graag in gesprek gaan met elkaar om de plannen nog eens grondig tegen het licht te houden en waar deze een verbetering behoeven die passen binnen een integrale toekomstvisie voor de dorpskern, voor te dragen bij de wethouder en hem op te dragen deze dan door te voeren”, aldus de commissie ‘Hart van Markelo’. 

Constructieve gesprekken
De commissie refereert in haar brief aan de raad naar het artikel dat op 4 maart in Tubantia is verschenen. In het artikel wordt gerefereerd aan de gesprekken die hebben plaats gevonden met de bezwaarmakers die zich verenigd hebben in de commissie ‘Hart van Markelo’ en dat aan hun bemerkingen beperkt tegemoet is gekomen. “Het klopt dat er constructieve gesprekken hebben plaats gevonden tussen de gemeente, de projectontwikkelaar, de architect en onze commissie. Hierdoor is de maximale bouwhoogte verlaagd naar 10 meter en zal de uitstraling van het pand een meer dorps karakter moeten krijgen. Tevens zal er meer groen worden aangelegd”, aldus de commissie.

Geen overeenstemming
De commissie ervaart echter nog een aantal serieuze knelpunten naar de toekomst toe, waar geen overeenstemming is bereikt. Mede door het ontbreken van een doelgroepenbeleid of een startersbeleid geeft de commissie aan dat er kansen worden gemist. “Van de 26 appartementen worden er vijf ingericht voor starters en dat terwijl de behoefte vele malen groter is”, aldus de commissie. Evenals de Dorpsraad Markelo voorziet ook ‘Hart van Markelo’ problemen ten aanzien van de parkeerbehoefte rondom het Beaufortplein. De commissie is van  mening dat er een veel uitgebreidere blauwe zone noodzakelijk is zodat toekomstige toeristen altijd verzekerd zullen van een parkeerplaats evenals de eigen inwoners. Voor de parkeerplaatsen gelegen in de nabijheid van Plus Blankhorst geeft de commissie aan het een foute keuze te vinden en een bedreiging voor de bereikbaarheid van de supermarkt om deze parkeerplekken slechts beperkt aan te wijzen als blauwe zone.

Geen ondergrondse parkeergarage
De keuze om geen ondergrondse parkeergarage aan te leggen onder het nieuw te bouwen appartementencomplex stuit de commissie ook tegen de borst. Zij stellen dat het bouwen van ondergrondse parkeergarage zelfs een gestelde eis is van de gemeente bij vergelijkbare andere complexen in het dorp. “We zijn bezig om kwantitatieve en kwalitatieve cijfers en prognoses te verzamelen om onze visie hierin te onderstrepen en zien daarom graag dat er nog geen definitieve knopen over dit punt worden doorgehakt’, aldus de commissie.

Opname garantie aanwezige bomen
De commissie geeft aan dat de gemeente heeft toegezegd dat de  fraaie tientallen jaren oude, aanwezige bomen gespaard blijven. “De garantie om deze op te nemen in het gemeentelijk verordende bomenplan is echter nog niet gegeven”, aldus de commissie. Een en ander bevreemd de commissie en is in tegenspraak met de toezegging zo stelt de commissie ‘Hart voor Markelo’.

Nieuwe bestemming is positief
De commissie geeft duidelijk aan ondanks de bezwaren, positief te zijn over de nieuwe bestemming die de gemeente geeft aan dit deel van Markelo. Het frontaanzicht van het complex met drie verdiepingen is echter volgens de commissie niet passend in het dorpsbeeld. “Wij houden de wethouder aan zijn woord. Toegezegd is dat ‘Hart van Markelo’ betrokken zal blijven bij de uitwerkingen van de architect.