- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Opwaardering van het Kaasplein

De Dorpsraad Markelo heeft het initiatief genomen om de aanblik van het Kaasplein aan te pakken. Waar vorig jaar al een poging is ondernomen om groepen samen te brengen, is het deze zomer eindelijk gelukt. In juni zat een afvaardiging van de Gemeente Hof van Twente, Stichting Kaasfabriek, verschillende ondernemers, Stichting Markelo Promotie en de Dorpsraad met elkaar om tafel.

Vanuit de Markelose bevolking zijn er veel klachten over het Kaasplein en ook de Dorpsraad vindt dat het plein opgewaardeerd moet worden. Het grote plein in het centrum van Markelo biedt in het laatste volle weekend van augustus plaats aan de festiviteiten van Dorpsfeest Markelo. Inclusief de op- en afbouw van het feestterrein betekent het feitelijk dat het plein 2 weken vol staat en in de overige 50 weken er kaal en verlaten bij ligt, mits er geen activiteiten en/of evenementen worden georganiseerd op het Kaasplein.

De werkgroep heeft de afgelopen weken meerdere keren bij elkaar gezeten, wat heeft geresulteerd in een ‘opwaarderingsplan’ voor het Kaasplein. Hoewel het een goed initiatief is geweest, zijn de huidige houten bloembakken in een zeer vervallen staat. Deze zullen moeten worden vervangen door flinke plantenbakken op het plein met vaste struiken / bomen die, wanneer het nodig is, verplaatst kunnen worden. De huidige parkeerplekken zijn niet goed aangegeven en de geparkeerde auto’s blokkeren het zicht naar het plein en de Kaasfabriek. Deze parkeerplekken moeten naar de buitenrand van het plein, waarbij een duidelijke parkeervakaanduiding een must is. “Her en der op en aan het plein worden nu de auto’s geparkeerd. Zelfs voor de rood-witte paaltjes wordt er met grote regelmaat geparkeerd waardoor leveranciers, de ondernemers in de Kaasfabriek niet eens kunnen bevoorraden maar ook de hulpdiensten het pand niet kunnen bereiken”, vertelt een van de ondernemers.

De pekelbaden vallen helaas buiten dit plan. De gemeente Hof van Twente is samen met de Stichting Kaasfabriek nog bezig met de financiering van het initiatief om speeltoestellen in de pekelbaden te plaatsen. Als laatste zal er iets gedaan worden aan de verlichting. Met het plaatsen van een aantal mooie straatlantaarns wordt dit opgelost.

Voor de herinrichting van de Grotestraat in Markelo wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een tekening, waar naast de verkeersveiligheid ook vergroening, duurzaamheid en leefbaarheid hoog in het vaandel staan.  “Met onder meer het aanbrengen van fraai straatmeubilair in één stijl, krijgt de Grotestraat een eigen karakter die doorgezet zou moeten worden naar het pleintje voor Eungs Schöppe maar ook het Kerkplein en het Kaasplein zodat er sfeervolle eenheid ontstaat”, geeft een van de ondernemers aan.

Aan het uitgewerkte plan hangt een prijskaartje. “We zijn ons nog op een aantal punten aan het oriënteren maar schatten dat de plannen financieel haalbaar moeten kunnen zijn wanneer het plan gelijktijdig mee kan lopen met de uitvoering van de herinrichting van de Grotestraat. We hebben hier binnenkort gesprekken over met de projectleider van het plan. “Als het aan ons ligt wordt Markelo nog mooier en krijgen we een centrum waar we trots op kunnen zijn en tegelijkertijd voldoende ruimte biedt om activiteiten te ontplooien en waar het aantrekkelijk is om te verblijven”, geeft de werkgroep aan.