- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

LEADER-bijdrage toegekend voor project in zoutbaden

In oktober 2018 heeft stichting De Kaasfabriek Markelo een aanvraag ingediend bij LEADER Zuid West Twente voor een LEADER-bijdrage. Deze bijdrage is noodzakelijk om het project van de stichting omtrent de plannen voor de invulling van de voormalige zoutbaden van de voormalige historische fabriek mogelijk te maken. Het project voorziet in het maken van een speel- en ontmoetingsplek met een freerunning parcours en interactieve sportmogelijkheden. Freerunning is enorm in opkomst bij de jeugd en Markelo mist nu een speel- en beweegplek voor de jeugd, terwijl bewegen juist extra belangrijk is nu steeds meer jongeren last hebben van overgewicht en obesitas. Behalve de jongeren van Markelo en omgeving zijn ook ouderen welkom evenals andere inwoners, toeristen en recreanten. Zij kunnen hier actief bezig zijn maar ook elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld om naar de sportieve activiteiten van anderen te kijken. Met de LEADER-bijdrage, die nu is toegekend komt het project voor de stichting, een belangrijke stap dichterbij. Voor de uitvoering van het project dat een totale investering vraagt van 200.000 euro worden aannemer Brinkmans & Krabbenbos en en speeltoestellenleverancier Yalp als twee belangrijkste partijen betrokken, naast een aantal andere bedrijven.

Leader Zuidwest Twente is een organisatie die namens de EU een eerste controle doet of een project aan de gestelde voorwaarden voldoet en hun advies is bepalend of de gemeente Hof van Twente en de provincie Overijssel participeren in het project. “Nu Leader Zuid West Twente, provincie en gemeente meedoen, is 50% van de benodigde €200.000 gefinancierd. De overige 50% moet worden verkregen door het aanschrijven van fondsen, medewerking van bedrijven en particulieren. Het zou mooi zijn als ook bedrijven uit onze gemeente een financiële bijdrage willen leveren, dit verhoogt ook het draagvlak binnen Markelo”, aldus Wim van Tiel die zich namens de stichting Kaasfabriek Markelo inspant om in deze zoutbaden een soccerveldje en freerunning parcours te realiseren.

Het project van de stichting draagt bij aan de ontwikkeling van het platteland van Zuidwest Twente. LEADER is een Europees programma waarin het gaat om de ontwikkeling van het platteland en om het werken ‘van onderop’. Een groep betrokken mensen in Zuidwest Twente, de Lokale Actie Groep (LAG), heeft daarvoor een Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) opgesteld. Iedereen met een projectidee dat aansluit bij die strategie kan bij de LAG terecht voor hulp, meedenken, contacten leggen en/of een financiële bijdrage.