- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

ABZ overtreedt vergunning

ABZ Diervoeding heeft het afgelopen jaar regelmatig één van de voorwaarden die gesteld zijn in de in 2007 verleende en later in 2010 gewijzigde milieuvergunning overtreden. Zo blijkt uit een brief die de gemeente vorige week aan de diervoederproducent heeft toegezonden. In de vergunning is opgenomen dat op het terrein rondom de fabriek – zowel aan de zijde van de Goorseweg als de zijde van de Welkoop – geen vrachtwagens mogen rijden voor 7.00 uur en na 19.00 uur. Het afgelopen jaar bleek dat de diervoederproducent zich meermalen niet aan deze voorwaarde wist te houden. Er werden zelfs vrachtwagenbewegingen waargenomen rond 22.30 uur. ABZ Diervoeding heeft in een reactie aan de gemeente aangegeven actie te hebben ondernomen om herhaling van de overtreding te voorkomen.

Volgens de diervoederproducent betrof het één chauffeur die zich niet aan het bedrijfsprotocol heeft gehouden. De chauffeur is hierop aangesproken door het bedrijf. De gemeente houdt het vooralsnog bij een waarschuwing en gaat ervan uit dat ABZ voldoende actie heeft ondernomen om nieuwe overtredingen te voorkomen. Mocht in de toekomst blijken dat dit onvoldoende effect heeft, overweegt de gemeente handhavend op te treden.

De brief van de gemeente aan ABZ komt voort vanuit een klacht van een omwonende. Omwonenden verzetten zich de afgelopen jaren steeds meer tegen de fabriek en niet zonder succes. Zo heeft de rechtbank eerder een vergunning vernietigd omdat de fabriek in de nieuwe vergunning meer geluid mocht produceren dan volgens eerdere vergunningen was toegestaan. Ook is de GGD bezig met een onderzoek naar de gevolgen van de fabriek.