- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Noaberschop

Beste mensen,

Vandaag over 2 weken begint de Maarkelse optocht bijna en hebben we er al vier dagen opzitten, gezelligheid en veel liters water, bier en andere sapjes.

Dit wordt mijn tweede column voor Maarkelsnieuws. Wat een gave reacties heb ik gekregen op mijn eerste column, bedankt hiervoor! Niet alleen positieve maar ook een aantal opbeurende reacties, ook daarvoor dankjewel. Zo gaf een jongen uit Stokkum aan dat hij vond dat ik teveel onderwerpen in mijn eerste column had. Hier ben ik het volkomen mee eens en dat gaat deze column dan ook anders worden.

Wat Google zegt over noaberschop of noaberskop (Twents en deels Sallands) of naoberschap (Achterhoeks, Drents en Sallands) (Nederlands: nabuurschap) is een sociale verhouding binnen een kleine, vaak boeren, gemeenschap: de noabers ofwel buren (in een ruime zin des woords) bij te staan in raad en daad indien dat nodig is. Eigenlijk is het een hele ruime en intensieve vorm van burenhulp. Maar wat is voor mij noabershop?

Een voorbeeld van goed noaberschap zag ik zaterdagmiddag op het Kaasplein, waar drie organiserende horeca ondernemers zich inzetten onder de noemer van DMD-events en de schouders zetten onder een culinair hoogstaand evenement, namelijk het Foodgoan. Maar niet alleen zij; tal van ondernemers kregen ze enthousiast, wat een grandioos openluchtrestaurant opleverde in de buitenlucht onder een tropisch zonnetje. Zelf was ik ook een tijdje aanwezig en het was heerlijk vertoeven met de meiden. Mijn eigen kameraden wilden helaas niet mee. Heb leuke gesprekken gehad vooral met iemand uit Stokkum. Wij begrepen elkaar nooit zo goed maar heb dit tijdens het foodgoan toch besproken.

Vorige week schreef collega columnist Ernestine al over het feest dat in aantocht is. De vraag in haar column “hoe krijgen we de Markeloërs” weer enthousiast voor de optocht op de Dorpsfeestzondagmiddag heeft me afgelopen week goed bezig gehouden. In Elsen hebben we een geweldige optocht neer weten te zetten waar veel publiek van heeft genoten en de deelnemers zeker niet minder. Het enthousiasme was ruim aanwezig denk ik. De lat lag niet te hoog. Afwerking van de wagens en loopgroepen was minder belangrijk. Meedoen! Daar draaide het om en het enthousiasme kwam bijna als vanzelf om de hoek kijken. De organisatie heeft ook hier aanspraak gemaakt op het noaberschap. Samen de schouders eronder. 

Stukje over mijn eigen kameraden groep… Een deel van mijn kameraden groep ging een aantal dagen naar Mallorca. Hier heeft één kameraad iets super moois en bijzonders meegemaakt. Dit is afgelopen vrijdagavond dan ook heus gevierd in de keet met onder andere versiering en groot feest. Dit is ook een goed voorbeeld van noabershop. Kameradengroepen gaan hier heel nauw met elkaar om.

Last best in deze column is onze lokale makelaar😊. Hij brengt sushi naar zijn werkneemster om 20.00 uur ’s avonds als blijk van waardering. 

Goeie zondag allen, en tot over iets minder dan 2 weken in de tent!

Zonnige groet,

Robin