- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Spektakel op schoolplein Obs de Zwaluw

Geruisloos reed Marcel Brunsveld vanmiddag het schoolplein van Obs de Zwaluw op met zijn elektrische trialmotor. Zijn dochter Diede had even daarvoor een spreekbeurt gehouden over de trialsport. “Ik was wel verrast dat ze voor dit onderwerp gekozen heeft en heb natuurlijk positief op haar vraag geantwoord om aansluitend een kleine demonstratie op het plein te geven”, vertelt Marcel lachend. Marcel is net terug uit Frankrijk waar hij een aantal elektrische trialmotoren heeft opgehaald voor zijn Trialschool. Behendig reed hij met zijn motor over de trappen, boomstammen, stenen en bankjes op het plein. Op het voorwiel, op het achterwiel; alles gaat even beheerst, én geruisloos. Kinderen volgen hem met verbazing en zijn versteld over de behendigheid, die Marcel op zijn motor laat zien.

Spreekbeurt trialrijden
Diede mocht zelf een onderwerp kiezen voor haar spreekbeurt in groep 7 van de Zwaluw. Hoewel ze het trialrijden natuurlijk van dichtbij meemaakt was het geen gelopen race dat Diede haar spreekbeurt over het trialrijden zou gaan houden. “Superleuk dat ze dit heeft gekozen natuurlijk”, geeft Marcel enthousiast aan. Marcel rijdt sinds zijn 6e levensjaar rond op een crossfiets. Na een aantal jaren fietscross startte hij op 12-jarige leeftijd met trial rijden. En niet onverdienstelijk want Marcel is tijdens zijn trial carrière 4-voudig Nederlands Kampioen geworden en heeft veel internationale wedstrijden gereden. In 2000 zette hij een punt achter het actief rijden van trialwedstrijden op nationaal niveau. Hierna reed hij nog een aantal seizoenen offroad ritten en endurowedstrijden. Marcel is gediplomeerd KNMV motorsporttrainer (MT-3) wat betekent dat hij zelfstandig trainingen mag leiden. In 2009 heeft Marcel Trialschool.nl opgericht.

Elektrische trialmotoren
De huidige switch naar elektrische trialmotoren is voor trialschool.nl het begin van een geheel nieuw tijdperk. Het komende jaar zullen we hier zeker meer over horen, als we Marcel horen vertellen over zijn plannen. Trialschool.nl richt zich met name op het verbeteren van de rijvaardigheid en het vergroten van het zelfvertrouwen bij toer-, allroad en offroad rijders. “Tijdens een trialcursus is er veel aandacht voor het aanleren van rijtechnieken, dit om de motor onder alle omstandigheden onder controle te kunnen houden. En het is ook nog eens onwijs leuk om te doen! Je gaat veiliger aan het verkeer deelnemen en door een betere motorbeheersing neemt de kans op blessures tevens af”, vertelt Marcel. Ook personen die nog nooit een motor van dichtbij hebben gezien, kunnen door het trialrijden op een veilige en laagdrempelige manier kennis maken met motorrijden. Niet voor niets wordt het nieuwe motto van trialschool.nl ‘Funprove your riding skills’.

Nationale Buitenspeeldag
Het spektakel op het schoolplein vanmiddag bleek nog eens extra goed getimed. Vandaag is het namelijk ook nog eens nationale buitenlesdag. De kinderen van Obs de Zwaluw en basisschool de Welp volgden vandaag buiten een aantal lessen en speelden extra lang buiten. De leerlingen van deze twee Markelose scholen waren daarmee een van de 299.550 leerlingen van de 2.046 scholen die deelnamen aan de Nationale Buitenlesdag.