- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Vrouwen van Nu 75 jaar in Markelo

Vijf jaar geleden werd de Prunus serrulata ‘Sunset Boulevard’ bij Dieka van de Kruusweg symbolisch geschonken vanwege het 70-jarig bestaan van de Markelose afdeling van Vrouwen van Nu. In maart 2018 kreeg de boom een definitief plekje in Mina’s tuintje grenzend aan het Kaasplein. Vandaag vormt de rijk bloeiende Prunus het stralende middelpunt van het bestuur. Weliswaar met inachtneming van afstand werd vanmiddag toch even stilgestaan bij het inmiddels 75-jarige bestaan van Vrouwen van Nu afdeling Markelo.

“We zijn er trots op dat onze vereniging al 75 jaar bestaat. In de Hof van Twente zijn 4 lokale afdelingen actief. We werken als vereniging goed samen met Delden, Goor en Diepenheim. Eens in de drie jaar organiseren we een gezamenlijke ‘Hofavond’, vertelt Hermien Tempelman. De vereniging is opgericht met de bedoeling om vroeuwen een volwaardige plaats in de samenleving te geven. Jenny Oost: “Nu 75 jaar later is dit doel bereikt, maar de cultuur is veranderd. De club verouderd en dat is jammer. We hopen dat we in ons jubileumjaar veel nieuwe leden zich melden en lid worden van Vrouwen van Nu in Markelo”.

‘De bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen afdeling Markelo’ werd opgericht op 11 april 1946 in café Smit met voorzitter E. Wanrooy-Boelen. De voorloper van het huidige Vrouwen van Nu in Markelo startte in die tijd met 26 leden. Inmiddels heeft de vereniging 178 leden en is daarmee in de provincie Overijssel één van de grootste afdelingen. In de loop der tijd is er veel veranderd. De naam van de vereniging is omgedoopt tot ‘Vrouwen van Nu afdeling Markelo’ en is in de huidige tijd een vereniging geworden voor vrouwen , al of niet boerin. “Waar het vroeger vooral ging om met elkaar en van elkaar te leren en elkaar te inspireren, is het nu vooral belangrijk om elkaar op een prettige manier te ontmoeten. In deze coronatijd is wel gebleken hoe belangrijk ‘samen’ is, nu we elkaar niet meer in groepsverband kunnen ontmoeten”, vertellen Jenny en Hermien.

De vereniging is veelzijdig actief geeft het bestuur aan. Hiermee doelen ze op de verschillende interessegroepen die binnen de vereniging zijn gevormd. Kleinere groepen met een gezamenlijke hobby. Zo heeft de Markelose jubilerende vereniging 3 leeskringen, 2 tuinclubs, een fietscommissie, een brei- en handwerkgroep en een wandelclub. Of dat nog niet genoeg is wordt ook het zangkoor, dansgroep, de gymgroep en de reis- en culturele commissie nog benoemd. Een vereniging met een rijk verleden en heden ten dage een breed interesse aanbod voor de vrouwelijke leden.