- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Omwonenden Beaufortplein voelen zich niet serieus genomen

Een impressie gemaakt door een van de omwonenden

Een aantal omwonenden en omliggende bedrijven van het voormalige pand van Countus/Rabobank voelen zich niet serieus genomen door de gemeente Hof van Twente. Uit een aanvullende notitie op de agenda van de gemeenteraadsvergadering behorende bij het bestemmingsplan voor de 26 appartementen bleek dat volgens de gemeente het enige overgebleven discussiepunt, de parkeersituatie was. Omwonenden kunnen zich echter op een aantal andere punten ook niet vinden in het plan. In een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders hebben omwonenden afgelopen weekend hun ongenoegen geuit. Men voelt zich weggezet als ‘een stelletje randdebielen’ en burgerparticipatie is volgens hen ver te zoeken. De omwonenden maken zich onder meer ernstig zorgen over de hoogte van het gebouw ten opzichte van de omgeving alsmede de parkeerdruk, die door de blauwe zone alleen maar groter zal worden.

Impressie beeldkwaliteitsplan

De hoogte van de gebouwen is volgens de omwonenden en omliggende bedrijven weliswaar aangepast van 11 naar 10 meter, echter is als peilpunt de hoogte aangehouden van de weg ter hoogte van het appartementengebouw van de JP van den Bentstichting aan het Beaufortplein. Dat peil ligt hoger dan het peil aan de zijde van Gezondheidscentrum Het Stroaten, waardoor het gebouw veel hoger zou kunnen worden dan wordt aangegeven in de schetsen. Het bij het bestemmingsplan opgestelde beeldkwaliteitsplan is voor de omwonenden dan ook niet acceptabel. Ook zijn omwonenden van mening dat de gemeente de initiatiefnemer verplicht moet stellen om te parkeren op eigen terrein.

Meerdere parkeerproblemen
Rondom het Burgemeester de Beaufortplein zijn meerdere parkeerproblemen. Zo heeft met name Plus Blankhorst vooral moeite met auto’s die langdurig geparkeerd staan op de parkeerplaats ten zuiden van de supermarkt op het Burgemeester de Beaufortplein. Dit is op meer plekken in het centrum het geval. Met een blauwe zone zou de situatie voor Plus Blankhorst beter worden dan de huidige situatie. Dit heeft echter wel tot gevolg dat de huidige gebruikers van die parkeerplaatsen, waaronder bezoekers van JP van den Bent, de Martinushof en ’t Wapen van Markelo de auto elders zou moeten parkeren. Dit laatste zou mogelijk weer leiden tot een grotere parkeerdruk op het Kaasplein, Roggeplein en het parkeerterrein op het zuidelijk deel van het Burgemeester de Beaufortplein. Volgens de omwonenden en omliggende bedrijven zouden er onvoldoende parkeerplekken zijn indien bestaande bedrijven en bewoners ‘hun plekken’ zouden opeisen.

Het oude pand van Countus/Rabobank heeft de oppervlakte van 2.250 m2 bvo. Hieraan is een parkeernorm gekoppeld van circa 42 parkeerplaatsen. De 26 nieuw te bouwen appartementen hebben parkeerbehoefte van 37 plekken. De reeds aanwezige plekken zouden al voldoende moeten zijn om het plan te kunnen realiseren. Na gesprekken met indieners van de zienswijzen is besloten om 8 parkeerplaatsen toe te voegen aan het Burgemeester de Beaufortplein.

Dorpsraad
De Dorpsraad Markelo is overigens tevreden met de notitie met de blauwe zone achter Plus Blankhorst. “De gemeente moet een bredere parkeervisie maken voor het centrum met locaties voor langparkeren en kortparkeren”, aldus voorzitter Hans ten Zende. Over de 26 appartementen is Ten Zende ook duidelijk: “Het toekomstige pand moet wel passen binnen het dorpse karakter van Markelo, maar laat ze vooral snel gaan bouwen.”

Het bestemmingsplan dat de bouw van de 26 appartementen aan het Burgemeester de Beaufortplein mogelijk moet maken staat voor morgenavond op de agenda van de gemeenteraad.