- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Varen op Beusberger Waterleiding blijft fata morgana

20120708_schipbeek

De plannen voor het bevaarbaar maken van de Beusberger Waterleiding tussen Markelo en de Schipbeek lijken in de prullenbak te kunnen. Het college van burgemeester en wethouders heeft begin maart besloten geen medewerking te verlenen aan ontwikkelingen en wijzigingen in de Beusberger Waterleiding. Dat blijkt uit een afgelopen week verzonden brief aan omwonenden. In 2012 gaf toenmalig wethouder Sijbom nog aan het plan een sympathiek idee te vinden, al werd toen al duidelijk dat de gemeente hier noch financieel noch op een andere manier wilde bijdragen. De werkgroep ‘Meer met water’ bleef echter standvastig de plannen onder de aandacht van lokale politiek brengen. Het college heeft begin maart besloten om wel medewerking te verlenen aan aanpassingen van de MTB-route, verhuur van een deel van een voormalig sportveld voor recreatieve activiteiten, het initiëren van een zonneparkje op een deel van een ander sportveld alsmede het aanleggen van een ecologische zone als mogelijk onderdeel van een insectensnelweg.

De aanpassingen van de MTB-route hebben betrekking op het veiliger maken van de aansluiting op de Endemansdijk, de route uitbreiden en aantrekkelijker maken door op voormalig veld 6 een extra lus aan de buitenzijde van het veld te realiseren en de grondwal aan de achterzijde van veld 5 voorzien van enkele technische uitdagingen. Aan de laatste aanpassing heeft het college wel als voorwaarde gesteld dat de samenstelling van de grondwal dit wel moet toelaten. Het veiliger maken van de aansluiting met de Endemansdijk is reeds gerealiseerd.

Een deel van veld 6 zal mogelijk worden verhuurd ten behoeve van recreatieve buitenactiviteiten waaronder paintball voor kinderen. JR Events zou hiervoor graag 3.000 m2 willen huren van de gemeente. De gemeente wil de duur van eventuele verhuurafspraken wel beperken om het veld later eventueel weer in gebruik te kunnen nemen als sportveld, mocht er vanuit de verenigingen noodzaak bestaan tot uitbreiding.

Op het achterste vrij deel van het voormalige veld 6 is de wens om zonnepanelen te plaatsen. De gemeente geeft hierbij de voorkeur aan een postcoderoosproject in samenwerking met verenigingen die gebruik maken van het sportpark en omwonenden. Er is circa 5.000 m2 beschikbaar waarop ongeveer 1.400 panelen geplaatst kunnen worden. Hiermee kan ongeveer 500.000 kWh worden opgewekt.

Bovenstaande informatie werd omwonenden pas gemeld nadat men hierover eerst zelf een brief moest sturen naar de gemeente. De brief is een eerste schriftelijke terugkoppeling aan omwonenden na een bijeenkomst van 6 mei 2019 over de ontwikkelingen en kansen rondom de Endemansdijk. Omwonenden lijken niet betrokken te zijn in de plannen. SP en D66 hebben inmiddels dan ook schriftelijke vragen gesteld en willen graag weten hoe bij de plannen rondom het sportpark en Beusberger Waterleiding invulling is gegeven aan burgerparticipatie. Volgens de twee fracties zijn omwonenden niet tevreden met de genomen besluiten, ze willen dan ook graag weten hoe het proces verder vervolgt wordt en hoe omwonenden en belanghebbenden weer actief worden betrokken.