- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Markelo staat stil bij bevrijding

Leerlingen van groep 8a van Obs de Zwaluw hebben vanmorgen witte tulpen op de graven op het ereveld van de Algemene Begraafplaats in Markelo gelegd. Aansluitend werden ook bloemen gelegd bij het Gemeentelijk Monument op het Burgemeester de Beaufortplein. Hiermee wordt in Markelo aandacht besteed aan de bevrijding van Markelo op 8 april 1945.

Henk Bomhof wist de kinderen op boeiende wijze te vertellen over de achtergrond van de graven op het Ereveld. Hierbij refereerde hij ook naar de boeken die Stichting Heemkunde Markelo heeft uitgebracht. Met aandacht werd geluisterd en werd door de leerlingen benadrukt dat het vieren van de herdenking zeker in stand gehouden moet worden. “Door hen hebben wij onze vrijheid terug gekregen en dat mag nooit vergeten worden”, aldus een van de leerlingen.

In verband met de beperkende coronamaatregelen was het niet mogelijk om alle leerlingen van alle groepen 8 gelijktijdig bloemen te laten leggen. Groep 8b van Obs de Zwaluw doet dit daarom vanmiddag om 12.30 uur en groep 7/8 van De Welp gaat vrijdag eerst op de fiets langs de Sporen van WO2 in Markelo en sluit de fietstocht af op het Ereveld. Openbare Dalton Basisschool Elserike doet dit volgende week en Obs Stokkum en Obs Brookschole plannen dit op een later moment.

Vanwege de coronamaatregelen is de herdenking ook dit jaar anders. Zo was er bij de herdenking vanmorgen geen afgevaardigde van het bestuur van de gemeente Hof van Twente aanwezig, dit om te voorkomen dat er meer dan twee volwassenen in de openbare ruimte een groep vormen. Henk Bomhof en Benny Schreurs waren als twee betrokken vrijwilligers aanwezig naast de leerkrachten die beroepsmatig aanwezig waren. Morgenmiddag zullen leerlingen van De Welp eveneens witte tulpen op de graven leggen.