- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Te gast in de natuur!

De bosrijke omgeving van Markelo is voor veel mensen, dé plek om te ontspannen en te genieten. Mensen die er op uit gaan met hun trouwe viervoeter maar ook mountainbikers, wandelaars of bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die op een mooie dag picknicken in het bos. “Wat ook de reden is om de natuur in te gaan, we moeten ons wel realiseren dat we er te gast zijn. De landgoederen in de Hof zijn in particulier eigendom en zijn gratis opengesteld voor publiek maar er zijn wel een aantal regels waar we ons aan moeten houden”,  vertellen André Vasters en Frank Spijkerman. 

Passie voor de natuur
André zet zich geheel vrijwillig in voor de Wild Beheer Eenheid Hof van Twente (WBE) en heeft een enorme passie voor de natuur. André: “We beheren de natuur, zorgen voor een goede balans. We zetten ons als WBE vrijwillig in om het wildbeheer in stand te houden”. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden brengt André heel wat uurtjes door in de natuur en werkt daarbij nauw samen met boswachter/boa Frank Spijkerman. Beiden geven aan zich zorgen te maken; de bossen raken sinds de corona uitbraak overvol doordat veel mensen in hun vrije tijd de landgoederen opzoeken. De limiet is bereikt.

Handhavingsacties
“Een breed publiek geniet van de rust en de natuur. Mensen met én zonder hond. Mountainbikers, fietsers, hardlopers; al deze mensen moeten ongestoord kunnen genieten van de landgoederen. Helaas ontvangen we de laatste maanden veel meer meldingen dan normaal gesproken het geval is. Nu de bossen overvol zijn moeten we elkaar blijven respecteren, rekening houden met elkaar en de regels in acht nemen. We zijn te gast in het bos en rekening houden met het wild dat daar verblijft”, geeft Frank aan. Om iedereen te laten genieten van landgoederen in de Hof geeft Frank aan dat er binnenkort na een periode van waarschuwen, nu ook handhavingsacties in samenwerking met politie en ‘groene’ boa’s op de rol staan.

Honden uitlaten
Op de vraag of honden mogen loslopen is Frank duidelijk: “Op de openbare zandpaden mag de hond los lopen, kan er worden gespeeld met een bal mits de hond onder controle staat. Een hond die het bos in loopt en niet onder appèl staat, moet aan de lijn. Het overige publiek in het bos, mag geen last hebben van jouw hond”. 

Reekalfjes
In de komende weken bevallen de reegeiten van hun kalfjes. De drachtige reeën moeten daarom juist nu niet verstoord worden. “Bij het minste of geringste is het wild verstoord en rennen ze in paniek naar een andere plek in het bos wat ook kan resulteren in aanrijdingen met het wild. In de afgelopen maanden zien we een forse stijging van bijna 15% van aanrijdingen met wild ten opzichte van vorig jaar”, vertelt Frank. André vult aan: “Niet alleen in de avond- of morgenuren maar zelfs overdag vinden er momenteel aanrijdingen plaats met wild. Dat gegeven staat in verbinding met het drievoudig aantal meldingen van loslopende honden in de natuur”.

Kaalslag door letterzetter
De letterzetters; kleine kevertje van zo’n 5 mm hebben gezorgd voor een flinke kaalslag op bepaalde locaties op de Herikerberg. Door de noodzakelijk kap van de bomen heeft het wild dat daar verbleef een ander leefgebied op gezocht. “Een verandering die we niet in de hand hebben gehad maar waar we wel met z’n allen rekening mee kunnen houden door het wild dan niet nog eens extra te verstoren”, vertelt André. Heel wat hectares fijnsparbos zijn het afgelopen jaar gekapt en worden nu weer handmatig aangeplant. André: “Al met al veel werk om de bossen weer aantrekkelijk te maken voor mens en dier. Met elkaar moeten we beseffen dat we te gast zijn in de natuur”.