- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Koninklijk predicaat voor Aqua+

Als eerste bedrijf in Hof van Twente heeft mag Aqua+ Srpinklersystemen vanaf vandaag de titel ‘Koninklijk’ dragen. Andries Heidema, commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, reikte vandaag namens Zijne Majesteit Koning Willem Alexander het predicaat ‘Koninklijk’ uit aan eigenaren Michel en Bas-Jan Walhof. “Het is een intensief proces geweest dat ongeveer een jaar in beslag heeft genomen. We hebben een strenge screening ondergaan waarbij de gehele organisatie onder de loep is genomen. Afgelopen jaar is een bijzonder jaar voor ons geweest, aangezien het bedrijf is overgedragen aan de volgende generatie Ik vind dit een mooie manier om mijn vader en voorvaderen te bedanken voor de mogelijkheid die mij nu geboden wordt”, aldus de in Markelo woonachtige Bas-Jan die sinds september vorig jaar als 5e generatie Walhof het bedrijf heeft overgenomen van zijn vader Michel. Een trotse burgemeester Nauta was vanwege corona een van de weinige aanwezigen bij de uitreiking vandaag.

Nauta: “De gemeente Hof van Twente is blij met zo’n bedrijf in haar gemeente. Een prachtig familiebedrijf dat blijft vernieuwen en goed werkgeverschap toont. Als burgemeester ben ik uiteraard trots dat Aqua+ voortaan de titel Koninklijk mag dragen.” Om de onderscheiding te ontvangen moet een onderneming minimaal 100 jaar oud zijn en op zijn gebied in Nederland, eerste of een zeer vooraanstaande plaats innemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers en de omzet. Bovendien dient de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn en moeten het bedrijf en haar leden van de directie te goeder naam en faam bekend staan én van onbesproken gedrag zijn.

De geschiedenis van Aqua+ gaat terug tot 5 mei 1895. Bernhard Walhof start als ondernemer en pakt alles aan. Onder andere vertint hij koperen pannen, herstelt hij fietsen en is druk met lood- en zinkwerk. Op Landgoed Weldam in Markelo verricht hij loodgieters- en sanitairwerk en vervangt hij de koperen goten. Het landgoed wordt daarmee zijn eerste grote opdrachtgever. Zijn beide zonen, Antoon en Hendrik, komen in 1926 in de zaak. In 1928 gaat de firma als B. Walhof en Zonen verder. Vanaf 1962 vormen de zonen van Antoon, Albert en Rudolf, de derde generatie. Rudolf, altijd op zoek naar vernieuwingen, ziet kansen in de sprinklermarkt als toevoeging aan het reguliere loodgieterswerk. Daarom voegt hij in 1977 sprinklerinstallaties als extra activiteit aan het reguliere installatiewerk toe en gaat hij verder onder de naam Aqua+ R. Walhof b.v.

In 1982 komt zoon Michel in het bedrijf en neemt hij in 1984 het stokje van Rudolf over. Aqua+ heeft dan ruim 50 medewerkers. Onder zijn leiding wordt Aqua+ in Nederland marktleider op het gebied van automatische blussystemen en groeit het bedrijf gestaag. In 2002 wordt de naam Aqua+ R. Walhof b.v. veranderd in Aqua+ Sprinklersystemen b.v. In mei 2018 is zoon Bas-Jan toegetreden en sindsdien vormt hij samen met zijn vader de directie van Aqua+. Anno 2021 biedt Aqua+ werkgelegenheid aan ruim 240 eigen mensen, en heeft in totaal 5 vestigingen verdeeld over heel Nederland. De mensen houden lange dienstverbanden aan en zijn vaak zelfs met meerdere familieleden werkzaam in het bedrijf. Bas-Jan: “Ik ben, als vijfde generatie, trots om dit prachtige Twentse familiebedrijf met haar rijke historie te mogen voortzetten en ben dankbaar voor de dappere keuze die mijn betovergrootvader in 1895 heeft gemaakt. Dit predicaat is de kroon op ons familiebedrijf.”