- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Boef in de wijk

Op 6 januari 2017 werd als ware een paraplu uitgevouwen over de Buurt-WhatsAppgroepen in Markelo en Diepenheim. Onder het bekende motto van de politie Hof van Twente; ‘de burgers vormen de oren en ogen van de politie’ en ‘boeven vangen we samen’ benadrukte de politie hiermee nogmaals, hoe belangrijk het is dat verdachte situaties worden gemeld. In de bijna 4 jaar dat deze paraplu is uitgevouwen hebben zich 45 verschillende wijken/buurten in Markelo en Diepenheim zich aangemeld en worden door een hoofdcoördinator voorzien van meldingen van politie. Daarnaast staan op deze wijze de coordinatoren met elkaar in verbinding om verdachte situaties met meerdere buurten te delen. Hoe meer mensen er lid zijn van een buurt-Whatsappgroep, hoe waakzamer we zijn en hoe veiliger de woonwijk wordt. Dat is belangrijk, zeker nu het weer vroeg donker is.

Om te zien hoe de Whatsappgroepen werken in de praktijk, organiseren politie en gemeente eind november een oefening ‘Boef in de wijk’. De Whatsappgroepen van Buurtpreventie Markelo krijgen de opdracht om een ‘boef’ te vangen in hun wijk. Zij kunnen punten halen voor het opmerken van verdachte situaties en het doorgeven daarvan in de bekende Whatsappgroepen. Dit gebeurt gewoon vanuit huis, hiervoor is het niet de bedoeling dat men op pad gaat. Deelnemers die de ‘boef’ zien of de beste informatie doorgeven via de Whatsappgroepen en welke doorgestuurd worden naar de coördinatoren- appgroep krijgen na afloop een prijs uitgereikt door burgemeester Ellen Nauta. Iedereen die lid is van een buurt-Whatsappgroep wordt uitgenodigd om deel te nemen aan deze oefening. Wie wil deelnemen, maar nog niet lid is van een Whatsappgroep, kan zich aanmelden via de Facebook pagina van de Buurtpreventie Markelo – Diepenheim.

Waarom ‘Vang de boef in de wijk’?
Mensen zijn vaak terughoudend om (verdachte) situaties te melden. Soms worden verdachte situaties ook niet herkend als ‘verdacht’. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan 112! Meer heterdaadkracht helpt voor een veiliger Hof van Twente. Het spel ‘Boef in de wijk’ laat bewoners op een leuke manier bewust worden van verdachte situaties en geeft de gelegenheid om te oefenen met het signaleren en melden van verdachte situaties.

Buurtapps in Overijssel onder de loep
Vier studenten van hogeschool Windesheim hebben de samenwerking tussen de gebruikers van buurtapps en de wijkagenten in Ommen, Dalfsen, Rijssen-Holten en Markelo (Stokkum)-Diepenheim onder de loep genomen. Iedere student heeft zich verdiept in één van deze gemeenten of plaatsen. Hierbij kwamen de meest uiteenlopende zaken naar voren. Van de discussie over de vermelding van vermiste huisdieren tot het oplossen van verschillende misdrijven. Justin Polman deed onderzoek naar de Buurtappgroepen in Markelo-Diepenheim. Lees hier zijn verhaal over de BuurtWhatsAppgroep.