- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Bescherm de koeien; hond aan de lijn!

20110408_koeien

Als honden niet zijn aangelijnd en de weilanden in rennen waar koeien grazen kan dit grote gevolgen hebben. “De ontlasting van een hond kan de ziekte Neospora veroorzaken. Kalfjes worden daardoor met afwijkingen geboren of de koe krijgt een miskraam. Bescherm de koeien daarvoor en houd je hond aan de lijn”, met deze zinnen vraagt ook gemeente Hof van Twente aandacht voor dit item. Navraag leert dat het bij menig veehouder een doorn in het oog is wanneer zij loslopende honden aantreffen in weilanden waar ook de koeien grazen. “De onwetendheid van de mensen maakt dat het lastig wordt om hierover het gesprek aan te gaan met de hondenliefhebbers”, vertelt een melkveehouder. 

Een infectie met Neospora leidt tot weinig last bij de volwassen koeien. De parasiet kan echter wel voor een miskraam zorgen bij de koeien. Op een gemiddeld melkveebedrijf kan de schade door Neospora oplopen tot ruim 5.000 euro per jaar. Dit is een gevolg van kosten door de miskraam, lagere melkproductie en de langere periode die ontstaat tussen het krijgen van een kalfje.

Besmetting met de eencellige parasiet Nespora caninum vindt op twee manieren plaats. Van moeder op kalf is de belangrijkste besmettingsbron. Meer dan 80 procent van de kalveren geboren uit besmette koeien is eveneens besmet. Daarnaast kan een koe op elke leeftijd worden besmet via de hond. Ontlasting van de hond kan besmettelijke eitjes van de Neospora bevatten.