- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Aanrijding met wild, bel 0900-8844

Maar weinig automobilisten weten wat ze moeten doen als ze een wild dier aanrijden. Tegelijk neemt het aantal geclaimde aanrijdingen met dieren toe: van bijna 6.000 in 2014 tot nagenoeg 10.000 in 2019. Alleen al in Gelderland zijn er per week gemiddeld 26 aanrijdingen met reeën en 10 met een wild zwijn. Onder het motto ‘Veilig op weg, daar jagen wij voor’ vraagt de Nederlandse Jagersvereniging gedurende komende periode aandacht bij de Nederlander, over de belangrijke rol van jagers in het voorkomen van en assisteren bij wildaanrijdingen. Uit onderzoek blijkt dat een deel van de Nederlanders maar weinig weet over deze rol, maar er wel positief tegenover staat als ze er meer informatie over krijgen. “Als Wild Beheer Eenheid de Hof van Twente willen we de Markeloërs graag attenderen op deze publiekscampagne van de Jagersvereniging. In onze bosrijke omgeving vinden ook veel aanrijdingen plaats met wilde dieren. Bel de politie, als je een wild dier aanrijdt”, benadrukt André Vasters.

Bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bij het CBR pleit de Nederlandse Jagersvereniging voor het opnemen van de theorie ‘Hoe te handelen na een wildaanrijding’ in het theorie-examen auto. Elke automobilist in Nederland moet weten dat hij/zij verplicht is om de politie te bellen.

Wat te doen bij een aanrijding met een wild dier?
1. De automobilist is verplicht om de aanrijding met een wild dier bij de politie te melden via 0900 – 8844, ook als het dier doorloopt. Je bent strafbaar als je de aanrijding niet meldt.
2. De automobilist moet de locatie zo exact mogelijk doorgeven. En bij voorkeur ook hier blijven tot de politie/jager ter plekke is.
3. De politie schakelt een jager/faunabeheerder in. Als het dier nog leeft, verlost de jager het uit z’n lijden en voert het dier af.

Hoe voorkom je een wildaanrijding?
1. De meeste ongevallen vinden plaats in de ochtend- en avondschemering en in het voor- en najaar. Wees dus alert tijdens het rijden in de ochtend- of avondschemering.
2 Pas indien mogelijk de snelheid aan naar maximaal 60 km/h op N-wegen in bosachtige gebieden . Zeker na zonsondergang.
3. Probeer te remmen als je zeker weet dat er niet direct een auto achter je rijdt.
4. Wijk niet uit en probeer op de eigen rijbaan te blijven.