- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Vervuild plasticafval kost Hof van Twente tonnen

De kostenpost voor de gemeente Hof van Twente voor vervuild verpakkingsafval loopt dit jaar waarschijnlijk in de tonnen. Sinds juli 2020 wordt het grootste deel van het ingezamelde afval op het verzamelpunt door de ontvanger (Suez) namelijk afgekeurd. Dit is sinds het moment dat het nieuwe contract met Nedvang/VKPT is ingegaan. Elke afgekeurde ton kost de gemeente 461 euro. Maandelijks gaat het in de gemeente om ongeveer 150 ton aan ingezameld plastic. Als alles afgekeurd wordt, een strop van 69.150 euro per maand.

Exacte kosten nog niet duidelijk
De exacte kosten zijn nog niet in beeld te brengen, omdat nog niet bekend is om hoeveel afgekeurd materiaal het zal gaan in 2020. In 2017 zat er 30% vervuiling in het verpakkingsafval (PMD). In 2019 was dit iets gedaald naar 28%. Volgens het protocol dat met de verpakkende industrie is afgesloten, kan er ook deelafkeur plaatsvinden. Als dat gebeurt, wordt bijvoorbeeld 60 tot 70% van het afval goedgekeurd en verwerkt. Dat betekent ook dat hetzelfde percentage vergoed moet worden door Nedvang. De werkgroep PMD van het AO afval is in overleg met Nedvang en VKPT om te komen tot een betere aanpak om meer materiaal goed te keuren.

Gemeente baalt van nieuwe manier van inspecteren
Tot eind juni werd er in Hof van Twente gemiddeld 1 vracht per maand afgekeurd. Vanaf 1 juli is dat omgeslagen in 1 vracht goedkeur per inzamelronde. “Dat heeft niets te maken met het gedrag van onze inwoners, maar alles met de manier van inspecteren in de overslag locatie. Een groot probleem is dat er landelijk door de verpakkende industrie wordt gecommuniceerd over plasticafval. Bij het keuren van het materiaal wordt gekeken naar verpakkingen en dan wordt plasticafval als een stoorstof gezien waardoor de vracht wordt afgekeurd. Dit is niet uit te leggen naar de burgers. Het zorgt er wel voor dat wij als gemeenten met de problemen komen te zitten terwijl ook die stoorstoffen goed te recyclen zijn.”

Gemeente staat nog steeds achter bronscheiding
De gemeente is ondanks de hoge kosten niet van plan om het systeem te veranderen. “Uit diverse onderzoeken blijkt nog steeds dat de beste volgorde is “bronscheiding waar het kan” en dan “nascheiding als bronscheiding niet mogelijk is”. In steden als Rotterdam gaat de hoeveelheid kunststof verpakkingen, die gesorteerd en vermarkt werden, na het invoeren van nascheiding van 2 naar 12 kilo per inwoner. In Hof van Twente werd er vorig jaar ruim 50 kilo verpakkingsafval (PMD) ingezameld, per inwoner (netto 2019 ruim 16 kg kunststofverpakkingen, ruim 3 kg drankenkartons, bijna 5 kg metalenverpakkingen. De rest bestaat uit kunststoffen niet verpakkingen, een deel is nog niet vermarkt en een deel is vervuiling. Ook is er een grote hoeveelheid ingezamelde verpakkingen niet gesorteerd vanwege een brand bij Attero). Binnen afvalloos Twente hebben we als regio gekozen voor bronscheiding. Daarnaast kan Twence geen gemengd afval verwerken, maar we zijn als aandeelhouder wel verplicht om ons restafval daar naar toe te brengen.”