- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Markelo op de kaart tijdens Nacht van de Nacht 2020

Voor de 16e keer wordt, ondanks de corona de Nacht van de Nacht georganiseerd. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdagavond 24 oktober. Landelijk en provinciaal wordt voor tal van acties en activiteiten aandacht gevraagd (o.a. lichtactie bij bedrijven, inrichten van een digitaal meldpunt lichthinderrijke plekken, landelijke livestream tijdens de NvdN). Het aantal activiteiten blijft landelijk gezien vanwege corona flink achter bij voorgaande jaren. Inmiddels staan er enkele activiteiten op de kaart waarvan er twee in Overijssel plaatsvinden en de organisatie in Markelose handen ligt. Vreemd is dit niet want zowel de Kunststichting als Fotostudio Markelo organiseren jaarlijks activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht. De Kunststichting Markelo organiseert dit jaar een workshop schilderen in het donker van 20.00 tot 22.00 uur aan de Bergweg in Markelo. Fotostudio Markelo organiseert een workshop tussen 18.00 en 20.30 uur, die in het teken staat van het blauwe uurtje. Deelnemers kunnen ook hier na een korte introductie direct aan de slag en dit geweldige fenomeen proberen vast te leggen met hun camera.

Schilderen in ’t donker
Mag het licht uit? De workshop schilderen in het donker van Kunstichting Markelo begint met een warm onthaal en een korte introductie. Wanneer iedereen zijn plek heeft gevonden en uw ogen gewend zijn aan het donker kunnen de eerste streken met verf op het witte doek of papier gezet worden. Niet denken, gewoon doen…
Om deel te nemen aan dit project hoeft u geen professionele kunstenaar te zijn. Het gaat om het experiment van wat blijft er nou over wat je ziet in het donker. Experimenteren, bewust zijn van het donker en gezelligheid zijn de kernwoorden. En of u nu alleen of met vrienden, collega’s of familie bent, dit enerverende experiment is een uitdaging voor iedereen. Het belangrijkste is dat we met zijn allen bewust zijn van het donker, en wat er dan overblijft en of we dat dan op het doek kunnen krijgen…

Fotografie tijdens het blauwe uurtje in Markelo
Het is herfst in Nederland en dat betekent dat het weer sneller donker wordt, er blijft nu minder tijd over om met daglicht te fotograferen. Gelukkig heeft de herfst ook een groot voordeel, het blauwe uurtje begint namelijk een stuk vroeger dan in de zomer! Dit speciale moment vindt plaats in het uur na zonsondergang. Zoals de naam misschien doet suggereren, lijkt het net alsof dit blauwe uur een heel uur duurt. Dit is helaas niet helemaal waar, vaak duurt het mooiste moment maar 10-20 minuten en moet je dus behoorlijk snel zijn. Het blauwe uur is vooral voor gebouwen, skylines en silhouetten geschikt. Het licht van de lucht mengt zich dan bijvoorbeeld met de belichting van de gebouwen of een silhouet tekent zich prachtig af tegen een diepblauwe achtergrond. De fotografen van Fotostudio Markelo nemen je mee in de mogelijkheden van fotografie in bijzondere lichtomstandigheden.

Voor beide activiteiten geldt natuurlijk dat de RIVM richtlijnen worden gehanteerd. Aanmelden voor deelname aan de workshops in Markelo is verplicht.