- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Reuring!

Onze bank raakt inmiddels versleten door het vele thuiszitten. Elke avond kunnen we naar programma’s kijken met een scala aan virologen en economen. Het zal me niks verbazen of er komt nog een vervolg aan met nieuwe programma’s; ‘Heel Holland naait mondkapjes’! Of: ‘40 dagen zonder viroloog!’

Gelukkig neemt het aantal ziekenhuisopnames af. Dat er schrijnende gevallen zijn die langdurig moeten revalideren en mensen die zijn gestorven door dit virus is natuurlijk verschrikkelijk! Deze gedachte in het achterhoofd is de kracht om het met elkaar vol te houden. Nooit gedacht dat iets ons zoveel, zolang zou bezighouden en beïnvloeden.

Zodra we weer uit kunnen gaan, gaat dat zeker gebeuren! Mondkapje verplicht? Hoewel ik er geen voorstander van ben, toch geen nood! Mijn Rita heeft inmiddels een voorraadje ingeslagen.

In het stappenplan van versoepeling mag het slot nog niet af van onder andere discotheken, feestzalen, sportscholen en evenementen. Laten we niet vergeten om deze sloten te blijven smeren, zodat de sleutel blijft passen en we de deur straks wel kunnen heropenen! Deze wezenlijke onderdelen van onze samenleving hebben we nodig om verbinding te zoeken met elkaar en misschien wel om letterlijk gezond te blijven!  Niet onbelangrijk is ook het grote aantal aanverwante bedrijven en werknemers dat hier financieel van afhankelijk is.

Mondjesmaat gaat het slot eraf. Alsof er af en toe een druppel uit de lucht valt, maar het nog niet wil gaan regenen. Toch zal vroeg of laat de opgewaaide coronastof verdwijnen en voorgoed wegspoelen!

Ik kan me nu al verheugen om weer op een terras te kunnen zitten. Weer wat reuring! Vanwege de beperkte ruimte zal dat niet allemaal tegelijk op 2e Pinksterdag kunnen. Een biertje lust mij ook wel op een gewone doordeweekse dag. Ik zal er graag een vrije middag voor nemen! Eerst gaan we dan eens goed om ons heen kijken wat er allemaal is veranderd. Volgens mij heeft elke kroeg of terras in Markelo wel een onderhoudsronde gedaan! Zullen we afspreken dat diegene die het eerste het woord ‘Corona’ noemt een rondje geeft?

Reuring is er ook weer rond het centrum van ons kleine dorpje. Voerfabriek ABZ mag vertrekken! Tenminste als het aan enkele leden van de Staten ligt.

Deze gouwe ouwe mag na de Melkfabriek, de Rabobank en het Gemeentehuis plaatsmaken voor nieuwbouw. Starterswoningen is het voorstel. Het kantoorpand met z’n unieke voorgevel van bijna 100 jaar oud en het bordes zou ik laten staan. Een beetje architect kan dit stukje industrieel erfgoed wel inpassen.

Ik ben letterlijk groot geworden door deze coöperatie. Mijn vader heeft hier net als heel veel Markeloërs jaren gewerkt en z’n boterham voor ons verdiend. Een top werkgever van groot belang voor ons dorp!

Tijden veranderen echter. Misschien komt er een kans voor het verplaatsen van deze voerfabriek. Net zo normaal als het is dat we onze boeren nodig hebben, geldt dat ook voor de voerfabriek ABZ. Als we vooruit willen kijken naar de toekomst is een nieuwe, moderne voerfabriek ergens buiten het centrum, aan een grote weg, vast wel ergens in te passen.

Miljarden vliegen ons om de oren de laatste maanden. Er wordt veel geld uitgegeven. Met z’n allen moeten we nationale parels als Schiphol en de KLM in stand houden. Prima en niets mis mee! Enkele miljoenen voor een nieuwe fabriek vanuit de provincie en Den Haag deze kant op laten stromen moet dan toch ook mogelijk zijn….

Intussen moeten wij doorgaan met afstand houden. In Singapore lopen robothonden in de parken die bezoekers hieraan helpen herinneren en blaffen bij een overtreding!

Bij ons lukt die voorgeschreven afstand ook niet altijd evengoed. We doen ons best! Geef elkaar niet alleen letterlijk de ruimte maar ook figuurlijk. Begin niet gelijk als zo’n robothond te blaffen en te grommen. Met een glimlach en een vriendelijk woord bereik je op een veel fijnere manier vaak hetzelfde!

Mooie zondag,

Johan