- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Aandacht voor 75 jaar vrijheid

Deze zonnige dag zou, als het aan de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo had gelegen een heel ander verloop hebben dan nu het geval is. Door de maatregelen met betrekking tot de aanpak van het coronavirus is het niet mogelijk om evenementen te organiseren. Vandaag was het de bedoeling dat de vrijheid in Markelo groots werd gevierd met meerdere activiteiten op en rond het Kaasplein in Markelo. Deze festiviteiten worden definitief verplaatst naar 2021. Om toch aandacht te geven aan de 75 jaar Vrijheid in Markelo heeft de organisatie een aantal posters en spandoeken opgehangen in Markelo.

Posters en spandoeken in Markelo
Aan de muur van de paardenstal van de familie Hargeerds aan de Grotestraat is een poster opgehangen van een Poolse tank. Dit was de eerste tank die op 9 april in Markelo verscheen. In de etalage van Ben van Erp zijn ook Poolse tanks te bekijken. Deze tanks kwamen op 9 april van Goor en gingen via Markelo naar Rijssen omdat bij Goor de brug over de Regge vernield was. Aan het balkon van het appartement van Jannie Dollekamp in het Appartementencomplex de Swaen aan de Grotestraat hangt een poster van de eerste Canadese jeep bij Smid Dollekamp. Dit was de eerste geallieerde jeep met Major C.F.L. Roy en Captain J. Hamilton van het Canadese Regiment Fuseliers Mont-Royal, die daarmee op 8  april om circa 13.30 uur Markelo hebben bevrijd. Voor de tijdelijke schoollocatie van Obs de Zwaluw is in een spanraam een afbeelding van Hotel Lichtendahl te bekijken. Hotel Lichtendahl werd door de Duitsers gevorderd en werd bekend als het hotel met meisjes van plezier voor Duitse officieren. Tussen de bomen op het Burgemeester de Beaufortplein hangt een poster van de oude Dorpsschool. De Oude Dorpsschool werd ook gevorderd en ingericht als kazerne voor Duitse soldaten.

Wandeling Sporen WO2
Vanaf maandag opent het Infocentrum Markelo haar deuren. Hier is de routebeschrijving voor 7,5 kilometer wandeling Sporen WO2 verkrijgbaar. Deze is overigens ook verkrijgbaar bij Boek- en Kantoorvakhandel Prins. Het is ook mogelijk om een korte wandeling te lopen op de Kattenberg, de beschrijving hiervoor kan worden afgehaald bij camping Landgoed Kattenbergse Hoeve.

Chocoladerepen Vrijheid Markelo
Bij verschillende ondernemers in Markelo zijn chocoladerepen verkrijgbaar met de Vrijheidswikkel van Markelo er op. De stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo heeft nog 90 melkchocoladerepen die aan de man gebracht kunnen worden. Wie hiervoor belangstelling heeft kan contact opnemen met de stichting.