- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

De Beentjes van Sint Hildegard op ‘oale groond’

De Twentse film van Johan Nijenhuis ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ wordt op zaterdag 21 maart gedraaid op een bioscoopscherm op de geboortegrond van de regisseur van de film. “Samen met mijn broer opperde ik het plan om de film ook een keer te gaan vertonen op onze ‘oale groond’ in Markelo”, vertelt Johan. Het horeca-etablissement van De Kroon geldt als de geboortegrond van Johan. Het idee werd warm ontvangen door uitbater Robert Volkers, waarna snel een datum werd vastgelegd. Natuurlijk zijn Johan, zijn broer en moeder zeker van de partij op zaterdag 21 maart. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur en de film start om 20.00 uur. De kosten bedragen 8 euro per persoon. Kaarten zijn vanaf maandag verkrijgbaar bij De Kroon in Markelo.

Johan geeft aan dat het een bijzondere eenmalige voorstelling gaat worden. “Het is ‘De Beentjes op Oale Groond’. Oale groond, omdat Café de Kroon de geboorteplaats is van mij, mijn broer en mijn zus, maar ook omdat het de geboorteplaats is van mijn filmwerk. In 1976 werd hier de revue ”t is Lefebrieje’ opgevoerd, geschreven door mijn moeder Hendrika. En die revue was in plat Twents. Dat was toen vanzelfsprekend. Als 8-jarig jongetje stond ik vooraan , duim in de mond, om de verrichtingen van acteurs, regie, muzikanten en belichters te bestuderen. Kort daarna deed ik dat na door een ’toneelshow’ op te voeren op woensdagmiddag, met mijn klasgenoten van de Dorpsschool in de hoofdrol. De regie van toneelstukjes groeide uit tot een filmhobby. Met een VHS recorder maakte ik op mijn 15e jaar met vrienden het filmpje ‘hoor wie kraakt daar, Mensen’, waarvoor we ook in Café de Kroon filmden. Supermarkt Klumpers was een locatie en de Markelose politie kwam nog een uur met hun busje langs om me te helpen de achtervolging in de finale te filmen. Dat er nu, 35 jaar later, opnieuw een verhaal in het Twents te zien is in De Kroon, wil ik graag vieren”, vertelt regisseur Johan Nijenhuis.

De Twentse film ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ heeft na de première in het Amsterdamse Tuschinski theater in 10 dagen tijd de Gouden-Film-status weten te behalen. Meer dan 100.000 bezoekers hebben de komische dramafilm geregisseerd door oud-Markeloër Johan Nijenhuis in de Nederlandse bioscopen bekeken. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Het is de vierde film in 2020 die de Gouden Film Award ontvangt maar ook de eerste keer dat twee films van dezelfde regisseur binnen drie weken allebei de Gouden Film-status behalen.