- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Bevrijdingsboom bij vliegtuigmotor-monument

Vanmiddag is een herdenkingsboom geplant ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid bij het vliegtuigmotor-monument op de Kattenberg. De bevrijdingsboom is een meidoorn en komt uit een serie van 35 bomen uit de bomencirkel van de Groene Loper. Samen met de Bomenwerkgroep van de Groene Loper zijn inmiddels al veel bomen geplant op verschillende plekken in de Hof van Twente. Deze bevrijdingsboom zal in het voorjaar rood bloeien op deze gedenkwaardige plek.

De Groene Loper wil graag samen met de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente meer groen promoten en ook daadwerkelijk aanplanten. Onder toeziend oog van vele vrijwilligers van de stichting SCHERM (Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo), Stichting Fallen Airmen en Stichting Heemkunde hebben Hendrik Potman en Joan Morsink samen met Ina van de Riet van de Groene Loper de boom geplant.

Op de locatie waar de boom is geplant, bij het vliegtuigmotor-monument op de Kattenberg is op 23 juni 1943 een Stirling EF 399 neergestort. Dit was één van de in totaal drie neergestorte  bommenwerpers van de Britse Royal Air Force (RAF). De andere 2 bommenwerpers zijn neergestort op 2 maart 1943 in de hoek Tichelweg/Stokkumerweg en op 24 mei 1943 aan de Witterietsweg. De omgekomen bemanningsleden liggen begraven op het ereveld op de algemene begraafplaats Markelo.