- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Koninklijke Onderscheiding voor brandweervrijwilligers

Vanavond heeft burgemeester Ellen Nauta een flink aantal koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan brandweervrijwilligers die twintig jaar of langer in dienst zijn. In heel Twente gaat het in totaal om maar liefst 136 brandweervrijwilligers, die in alle gemeentes (bijna) gelijktijdig worden onderscheiden. In de gemeente Hof van Twente ontvingen vanavond maar liefst 22 vrijwilligers een koninklijke onderscheiding in de raadszaal van het gemeentehuis. Dat is het grootste aantal onderscheidingen van alle Twentse gemeenten. De vrijwillige brandweerlieden die werden onderscheiden, komen uit Ambt Delden, Delden, Goor, Markelo en Diepenheim. De Markeloërs Erwin Boode, Wim Bussink, Harry Krabbenbos, Frank Leensen en Bert Leunk kregen vanavond de versierselen opgespeld voor hun inzet als vrijwillige brandweer voor het Markelose brandweerkorps. Gerrit Borghuis kreeg de onderscheiding gisteravond uitgereikt in de gemeente Holten-Rijssen omdat hij al 30 jaar als vrijwilliger in dienst is van brandweer Rijssen.

“Onze brandweervrijwilligers zetten zich al jarenlang in voor een veilige samenleving. Ze hebben allemaal een dienstverband van twintig jaar of langer. Dat mogen we zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is een mooi moment om extra waardering uit te spreken voor hun inzet. Zij krijgen daarom van hun eigen burgemeester, in bijzijn van familie en korpsleden, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.

Aanpassing decoratiestelsel
De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft een aanpassing aangekondigd in het decoratiestelsel voor leden van de vrijwillige brandweer. Vanaf 1 januari 2020 wordt het criterium ‘meer dan 20 jaar vrijwillige brandweerdienst’ als automatische toekenningsgrond voor een koninklijke onderscheiding beëindigd. In Twente ontving een brandweervrijwilliger de onderscheiding bij zijn of haar afscheid. De voorwaarde was een dienstverband van minimaal twintig jaar. Voordat Brandweer Twente overgaat naar de nieuwe procedure is bepaald dat een brandweervrijwilliger die op 1 januari 2020 twintig jaar of langer in dienst is in aanmerking komt voor een Koninklijke Onderscheiding. In Twente zijn dat ruim 130 vrijwilligers. Wevers: ‘We organiseren daarom één feestelijk moment in de veertien gemeenten. Deze brandweermensen zijn al jarenlang actief als vrijwilliger bij de brandweer en verdienen deze erkenning. Ook blijft het in de toekomst mogelijk een aanvraag in te dienen, maar dan is alleen het criterium van twintig jaar vrijwillige brandweerdienst niet meer voldoende’.

De volgende personen ontvingen vanavond een Koninklijke Onderscheiding:

JWG (Erwin) Boode, Markelo
JWB (Wim) Bussink, Markelo
HJ (Harry) Krabbenbos, Markelo
FAJ (Frank) Leensen, Markelo
HA (Bert) Leunk, Markelo
MGB (Martin) Damveld, Diepenheim
NG (Nico) Eggenkamp, Goor
DW (Erik) Eggink, Goor
JAP (Jeroen) den Elzen, Delden
CJ (Clemens) Geerdink, Delden
CBG (Charles) Haarman, Delden
ABJ (Arjan) ter Horst, Goor
H (Harrie) Klumpers, Goor
JB (Erik) Mengerink, Goor
CE (Charl) Reiners, Goor
RL (René) Remmers, Goor
PA (Peter) Schalkwijk, Delden
JHP (Johan) Schilperoort, Goor
LGAM (Berjan) Vrielink, Delden
E.J. (Engelbert) Workel, Delden
JHM (Jos) Workel, (Ambt) Delden
RBM (René) Wubbels, Goor