- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Koninklijke onderscheiding voor Gerda ten Asbroek

Vanavond tijdens de vrijwilligersavond van Cultureel Centrum Het Beaufort heeft Gerda ten Asbroek een koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Ellen Nauta brak tijdens de avond in, kort nadat voorzitter Harry Knuiman een toespraak had gehouden waarin hij van een aantal vrijwilligers afscheid had genomen en ook weer een aantal nieuwe mensen verwelkomd had. Evenals in 2016 mocht Ellen Nauta ook vanavond tijdens de vrijwilligersavond een bijzondere vrijwilliger in het zonnetje zetten. Nauta: “Iemand met een mooie staat van dienst bij Het Beaufort maar ook bij Volleybalvereniging Markel-Up, bij Ouderenvereniging Markelo en zangkoor NooTzaak”. Uit de uitgebreide en hartelijke toespraak die de burgemeester hield, werd duidelijk dat Gerda een bezig bijtje is en graag met cijfertjes werkt. Ellen Nauta sloot haar toespraak af met de woorden: “Waardering voor uw werk is er van uw besturen, van uw mede-vrijwilligers en leden van uw verenigingen. Met trots mag ik u melden dat Zijne Majesteit de Koning u heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau”, waarna Gerda de koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld.

Eerder die avond werd afscheid genomen van Huub Dietvorst, Toos Wiemerink, Bertha Dijkink en ook van Gerda ten Asbroek waarna het Nederlandstalig koor NooTzaak kort optrad.

Gerda was als penningmeester ruim 10 jaar verbonden aan Volleybalvereniging Markel Up. Hier stuurde ze strak maar met de nodige humor op het innen van de contributies en op de cijfertjes. Ze stimuleerde de leden tot zelfredzaamheid onder het motto ‘als lid van de vereniging heb je naast de plicht je contributie te betalen, ook de plicht zelf je handen uit de mouwen te steken’. Sinds de oprichting van het koor NooTzaak in 2002 is Gerda lid. Inmiddels is ze penningmeester van deze vereniging en beheert ze de financiën van het koor maar weet ze ook de juiste subsidies en fondsen aan te boren. Haar financiële kennis zet Gerda ook graag in om ouderen in Markelo te helpen invullen van de jaarlijkse belasting-aangifte. De Ouderenvereniging Markelo waardeert dit dan ook zeer.

“Het Beaufort was tot begin 2006 nog in gebruik als gemeentehuis maar toen de gemeentelijke organisatie in dat voorjaar verhuisde naar de nieuwbouw in Goor kwam Het Beaufort leeg te staan. Op aandringen van de bevolking besloot de toenmalige gemeenteraad het monumentale pand te behouden voor de gemeenschap als Kulturhus. Stichting Het Beaufort werd opgericht en vrijwel vanaf het begin heeft u zich over de financiën ontfermd. U heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de onderhandelingen met de gemeente, de architect en met aannemers. Met een zekere vasthoudendheid en assertiviteit. Contracten met leveranciers? U ploos het allemaal haarfijn uit zodat niet te veel betaald zou worden. Investeringen in en aan het gebouw? U heeft menig onderhandeling deskundig gevoerd. En zo las ik ook over u “Zo strak en streng als zij kan zijn richting externe partijen, zo welwillend is zij als het gaat om financiële verzoeken van de eigen medewerkers”. Dat siert u. U denkt mee en draagt suggesties aan waarna eenieder tevreden is. Zo op uw eigen wijze heeft u ook waardevolle bijdragen geleverd aan het opstellen van een visie, het formuleren van beleid, de programmering en de organisatie in het algemeen. Vele uren per week spande u zich in ten goede van Het Beaufort”, vertelde Nauta.

Na 13 jaar heeft Gerda inmiddels het penningmeesterschap per 1 december 2019 overgedragen aan Jan Herman ten Kampe. Het vrijwilligerswerk dat zij jarenlang deed is niet onzichtbaar gebleven. De waardering van de besturen, van mede-vrijwilligers en leden van verenigingen is groot gezien de vele aanwezigen die vanavond samen met familie en vrienden van Gerda speciaal voor deze speciale gebeurtenis naar Het Beaufort waren gekomen.