- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Praat mee over wel en wee op het platteland

Markeloër Herbert Hargeerds en Koen Olde Hanter uit Enschede worden morgenavond geïnterviewd over het wel en wee op het platteland. Dit gesprek vindt plaats in ’t Brookhoes in Elsenerbroek in Markelo en maakt onderdeel uit van meerdere gesprekken, die de komende weken zullen worden gevoerd op verschillende locaties met verschillende gasten. Deze Keukentafelgesprekken gelden als het vertrekpunt van de theaterproductie die Platform Stil Leed Hof van Twente en Toneelgroep Jan Vos samen voorbereiden. De voorstelling gaat de overeenkomsten zichtbaar maken tussen het boerenleven en het leven van andere mensen. Zijn ze in het licht van de grote maatschappelijke veranderingen misschien meer lotgenoten dan ze denken? Bij deze gesprekken is iedereen van harte welkom om zijn of haar ervaringen te delen. De theatermakers nemen de oogst mee in de voorstelling, die medio volgend jaar in première moet gaan op een locatie in de gemeente Hof van Twente.

Herbert Hargeerds heeft als omschakelend veehouder voldoende persoonlijke ervaringen om een duidelijke mening te kunnen vormen. De snelle veranderingen op het platteland bieden volgens Herbert ook kansen waar je als bewoners/ondernemer op in kunt spelen. “Ik verwacht dat de parallellen tussen veehouders en het leven van niet agrariërs naar boven wordt gehaald waardoor er een draagvlak, bewustwording en begrip voor elkaar ontstaat. Dit is belangrijk voor een goede leefbaarheid op het platteland. Bij leefbaarheid wordt vaak gedacht aan stenen/ buurtschool, cultuurhuus etc. Leefbaarheid is vooral bewust deel uitmaken van de maatschappij, begrip voor elkaar te hebben, in gesprek gaan met elkaar en waar het kan samen te werken. Door op deze avond te komen kan iedereen daar op deze manier een steentje aan bijdragen”, vertelt Herbert.

Platform Stil Leed werkt sinds 2015 aan een betere signalering van problemen op boerderijen en andere bedrijven in het buitengebied in Hof van Twente. Met individuele ondersteuning maar ook bijeenkomsten en workshops voor ‘erfbetreders’ probeert het platform mensen snel(ler) hulp te bieden.

Het platform hoopt met de theatervoorstelling behalve boeren ook andere bevolkingsgroepen te bereiken. Wilco Pasman is als beleidsmedewerker
plattelandsontwikkeling namens de gemeente Hof van Twente bij het platform Stil Leed betrokken. “De problemen van boeren staan niet op zichzelf. Daarom willen we graag ook de verbinding leggen met de samenleving. Theater leent zich daar bij uitstek voor. Het is ook de kracht van de voorstellingen van Jan Vos, waarin actuele thema’s worden vertaald naar persoonlijke verhalen waarin iedereen zich kan herkennen.”

Regisseur Jeroen van den Berg van Toneelgroep Jan Vos benadrukt dat de makers vooral als toehoorder aanwezig zijn. “Hoe minder het over het stuk gaat, hoe beter. Wij willen graag weten wat de mensen bezighoudt, of ze nou boer zijn of in de stad wonen. Wat ze aan het platteland in de weg zit, of wat ze er juist zo mooi aan vinden.” Wilco Pasman van Platform Stil Leed benadrukt dat niet alleen de theatermakers aan de slag gaan met de opbrengst van de avonden. “We willen als platform zoveel mogelijk boven tafel zien te krijgen. Aan problemen en zorgen, maar ook aan ideeën en mogelijke oplossingen, groot of klein. Aangedragen door boeren én door andere inwoners, van zowel het buitengebied als de kernen. Daar putten we dan weer uit voor onze plattelandsagenda en het programma biodiversiteit.” Pasman hoopt dat de avonden zo ook bijdragen aan een realistischer beeld van het hedendaagse boerenleven.

Het Keukentafelgesprek in ’t Brookhoes start om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is het mogelijk om in te lopen. Aanmelden is gewenst en kan door een mail te sturen aan Wilco Pasman.