- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

College blijft bij voorkeur actief grondbeleid Rijssenseweg

20120730 rijssenseweg

Op de agenda van de gemeenteraad staat vanavond onder meer het raadsvoorstel over de uitbreiding van het bedrijventerrein Rijssenseweg in Markelo. Het college van burgemeester en wethouders blijft bij haar eerdere standpunt om de uitbreiding van het bedrijventerrein te realiseren door de gronden zelf te verwerven, dit blijkt uit een memo die deze week is verzonden naar de raad. Dit naar aanleiding van het technisch beraad en een vergadering van de commissie fysiek op 18 september. Eén van de eigenaren van de gronden waarmee het bedrijventerrein zou moeten worden uitgebreid is Sjouke Dijkstra, die dit op eigen risico heeft verworven om zich daar te vestigen. Ook deze grond wil het college graag verwerven. Indien Dijkstra niet wil verkopen dan wil de gemeente Dijkstra verplichten om bij te dragen in de door de gemeente te maken kosten.

20120730_rijssenseweg

Andere mogelijke scenario’s voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein zijn middels een exploitatieplan of middels faciliterend grondbeleid. Bij een ontwikkeling via een exploitatieplan schat het college in dat de daarvoor benodigde procedures vertragend zullen werken. Bij de keuze voor faciliterend grondbeleid zal de gemeente alleen de locatie van Dijkstra door Dijkstra zelf laten ontwikkelen. De gemeente zal in dat geval vooraf afspraken maken over de betaling door Dijkstra van de door de gemeente te maken kosten.

Het voordeel van het actief grondbeleid ten opzichte van het faciliterend grondbeleid is volgens het college dat er ook een ontsluitingsweg voor het bedrijventerrein kan worden aangelegd, die ook als ontsluitingsweg kan dienen voor De Esch II en mogelijk een eerste aanzet kan vormen voor een eventuele randweg.