- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Warm onthaal voor basisscholen in Martinuskerk

Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van Basisschool de Welp, OBS Brookschole en OBS Stokkum om samen op ontdekkingsreis te gaan door de Martinuskerk en Martinushof. Ongeveer 215 kinderen kwamen om 11.00 uur naar de kerk. Begonnen werd met het samen zingen van het lied: “Dank u voor deze nieuwe morgen”! Hierna werd iedereen hartelijk welkom geheten.

Om de visite feestelijk te ontvangen stond er voor iedereen buiten ranja met koek klaar. Verdeeld in  vijf groepen werden de kinderen vervolgens op een educatieve manier rondgeleid. Zo was er in de Martinuskerk aandacht voor de preekstoel, het doopvont en de gedachtenishoek. Ook werd bekeken hoe het orgel bespeeld wordt en hoe de kerkklokken worden geluid. Natuurlijk moest hier af en toe wat geëxperimenteerd worden waardoor Markeloërs vandaag wellicht wat bijzondere klanken op ongewone tijden hebben gehoord.

In de Martinushof voerde Hannie een toneelstukje op over Martinus, naamgever van de kerk. Wie was hij en wat deed hij? Daarna kwamen de leerlingen bij de stichting Heemkunde op bezoek. Daar werden ze meegenomen naar oud-Markelo en werd verteld over traditionele gebruiken. Ten slotte gaven Dini Vruwink en Paulien Schreurs de kinderen een uniek kijkje in het uitvaartcentrum Markelo. Zo werd onder meer de rouwauto bekeken en de 24-uurskamers waar nabestaanden op ieder moment van de dag een bezoekje kunnen brengen aan hun dierbare overledene.

Na al deze indrukken was het tijd voor de lunch. De werkgroep “Het Eetbare Erf” van stichting Maarkels Landschap was al druk in de weer met het bakken van wentelteefjes. Nadat iedereen hier volop van had gesmuld was er een ijsje. Opletten hoorde er zeker ook bij want na afloop moesten de kinderen een 10-tal vragen beantwoorden over hetgeen ze gezien en gehoord hadden. Na afloop ontvingen alle kinderen een certificaat van de Martinuskerk en werd het geheel afgesloten met een lied.

Inmiddels hebben bijna alle basisschoolleerlingen uit Markelo op deze manier kennis mogen maken met de Martinuskerk. En op te maken uit de enthousiaste reacties van de kinderen, werd dit zeer gewaardeerd. Medio oktober wordt de kennismakingssessie afgesloten met een bezoek van OBS Elserike.
Mochten er nog kinderen in de basisschoolleeftijd zijn die wel in Markelo wonen maar daar niet naar school gaan; zij zijn natuurlijk ook van harte welkom. Bij interesse kunt u mailen met scriba@pkn-markelo.nl, vervolgens zal er persoonlijk contact met u worden opgenomen.