Verplicht nachtregister eigenaren recreatiewoning

Eigenaren van een recreatiewoning die deze ook verhuren moeten sinds vorige week een nachtregister bijhouden. Hierin moeten ze van de gasten de naam, woonplaats, dag van aankomst en dag van vertrek bijhouden. Dit blijkt uit de geactualiseerde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Hof van Twente. De gemeente gaat met deze bepaling in de APV verder dan het Wetboek van Strafrecht, waarin alleen ondernemers volgens artikel 438 verplicht zijn om een nachtregister bij te houden. De bepaling van de APV is ook van toepassing op eigenaren die een (tweede) woning verhuren. In de APV staat wordt overigens verwezen naar artikel 4.3.8 van het Wetboek van Strafrecht. Dat artikel bestaat niet. “Er is sprake van een kennelijke verschrijving. Er wordt inderdaad verwezen naar artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht”, aldus de gemeente in een reactie richting onze redactie.

Met deze bepaling in de APV wil de gemeente inzicht krijgen in wie er zich op een vakantiepark bevindt. “Dit kan criminelen afschrikken omdat ze niet meer anoniem kunnen verblijven. Ook maakt het opsporing en/of aanhouding van gezochte personen makkelijker”, aldus de gemeente in een persbericht.

Naast het nachtregister is de APV ook op een aantal andere punten gewijzigd. Zo is bijvoorbeeld ook opgenomen dat het oplaten van ballonnen niet meer is toegestaan, waarmee de gemeente in het kader van milieubescherming een steentje wil bijdragen omdat het plastic van ballonnen slecht is voor natuur en milieu.