Open Kerkdagen van start

Vanmorgen werd voor de dikke kerkdeuren aan het Kerkplein, het startschot gegeven aan de Open Kerkdagen. De Martinuskerk organiseert jaarlijks een reeks van zes donderdagen waarop zij invulling geven aan een bepaald thema tijdens de Open Kerkdagen. Dit jaar staan deze dagen in het teken van de Kerk Preuverieje. Door de samenwerking te zoeken met de vrijwilligers van het Eetbaar Erf, een aftakking van het Maarkels Landschap worden er de komende donderdagmorgens, gerechten uit vroeger tijden bereid en kunnen bezoekers hiervan proeven. De Open Kerkdag mocht vanmorgen al veel bezoekers ontvangen. Op het terras van het Eetbaar Erf werd dankbaar geproefd van de ‘eierbotter’ en ‘rijstekoekjes’ die deze dag op het menu stonden. “We bereiden elke donderdagmorgen een of twee gerechtjes en wisselen dat steeds af. Voor volgende week donderdag staat de ‘humkessoep’ op ons programma”, vertellen Gerrie Oplaat en Minie Tempelman enthousiast. 

In de Martinuskerk zijn twee exposities ingericht. Verschillende serviezen uit grootmoeders tijd zijn gebruikt om verschillende tafels rijkelijk te dekken. Gerrie Oplaat heeft hier een meer dan belangrijke rol in gespeeld en wist her en der de meest mooie serviezen te bemachtigen. Door hier en daar te combineren laat ze tevens zien dat oud en nieuwer serviesgoed ook goed te combineren zijn. Maar het is niet alleen bij servies gebleven. Zo werd zelfs een kelderkast uit vroeger tijden nagebootst. Dit zorgde voor herkenning bij de bezoekers die vanmorgen al een kijkje namen in de Martinuskerk. Ook Fotostudio Markelo exposeert met verschillende beelden, die zij maakten terwijl het Eetbaar Erf gerechten klaarmaakten in de openlucht. Met een knipoog naar de hedendaagse tijd zijn er ook ‘Foodfoto’s’ te bekijken van een fotosessie, die zijn gemaakt in de keuken van Grandcafé De Kroon. Om de bezoekers ook een kijkje te gunnen in de ‘keuken van de Fotostudio’ wordt tijdens de Open Kerkdagen gedemonstreerd hoe deze bijzondere beelden tot stand komen.

De Open Kerkdagen worden nog vijfmaal georganiseerd op donderdag 25 juli, 1, 8, 15 en 22 augustus van 10.30 tot 13.30 uur in en rondom de Martinuskerk in Markelo.