Warm welkom voor leerlingen Zwaluw door Martinuskerk

Wanneer je verhuist, maak je kennis met je buren volgens een oud gebruik onder noabers. En wat nu als een basisschool haar tijdelijke locatie vestigt naast een kerk? Ook dan maak je kennis met elkaar. Dit feit lag vanmorgen ten grondslag aan het bezoek van alle leerlingen van Obs de Zwaluw aan de Martinuskerk in Markelo. Terwijl de leerlingen bijna geruisloos een plekje innamen op de kerkbanken in de Martinuskerk stond een heel team klaar om in verschillende groepen de leerlingen, een kijkje te gunnen in en rondom de kerk. Maar niet nadat de leerlingen hartelijk welkom waren geheten door Marti Pluijgers namens de Martinuskerk, en locatiedirecteur René Scholten als een goede buur zijn buren wist te verrassen met een prachtige bos bloemen.

In verschillende groepen werden de kinderen achter elkaar rondgeleid door de kerk waar enthousiast verteld werd over over de kerk, het doopvont, de gedachtenishoek, het orgel, de kerkklokken en de preekstoel. Het luiden van de klokken werd dan ook veelvuldig gedemonstreerd wat in Markelo vast en zeker niet onopgemerkt is gebleven. In het uitvaartcentrum verzorgden Dini Vruwink en Paulien Schreurs vanuit hun werk als uitvaartleider een rondleiding waarbij de kinderen een kijkje mochten nemen in de lijkauto en de familiekamer maar ook een lege kist bekeken en er ruimte was om vragen te stellen. Ook de ruimte in de Martinushof waar de Stichting Heemkunde haar intrek heeft werd bezocht. De vrijwilligers van Heemkunde wisten de kinderen een indrukwekkend en informatief kijkje te geven in het vele werk dat zij verrichten rondom het archiveren van de rijke Markelose geschiedenis.

Aansluitend werd door de vrijwilligers van het Eetbaar Erf, die vallen onder stichting Maarkels Landschap, heerlijke wentelteefjes voor alle leerlingen gebakken. Lange tafels met banken op het Kerkplein voorzagen in voldoende zitplaatsen, waar de kinderen smikkelden van het gerechtje dat vroeger vaker op tafel werd gezet dan in de huidige tijd. Dit bleek misschien wel het meest uit de reacties van de kinderen aan de tafels. Geen plastic bordjes maar echt servies werd gebruikt om alle leerlingen en vrijwilligers te trakteren. De wentelteefjes trokken dan ook gretig aftrek, en bestrooid met kaneelsuiker werd er echt genoten. Hier en daar werd zelfs geinformeerd naar het recept zodat het thuis ook kon worden gemaakt. Een ijsje na afloop, aangeboden door Dini en Paulien, maakten de lunch voor de kinderen natuurlijk helemaal compleet. Mooi was het om te zien dat de kinderen van Groep 7 na afloop spontaan een handje meehielpen met het opruimen.

Deze speciale Noaberdag geldt voor de Martinuskerk als dé aftrap van de Open Kerkdagen, die dit jaar worden georganiseerd in het thema ‘Kerk Preuverieje’ en volgende week donderdag officieel van start gaan. Ook daar is een bijzondere rol weggelegd voor het Eetbaar Erf. Elke donderdagmorgen gedurende de 6 weken tijdens de Open Kerkdagen, bereiden zij gerechtjes uit vervlogen tijden en kunt u deze tussen 10 en 13.30 uur komen proeven maar ook gelijkertijd een kijkje nemen in de Martinuskerk die speciaal in het thema van de Open Kerkdagen is ingericht. Zo staan er de meest prachtige serviezen rijkelijk uitgestald en heeft Fotostudio Markelo een expositie ingericht met beelden van diverse gerechten. Tijdens de Open Kerkdagen geven deze fotografen eveneens een demonstratie Food Fotografie in de Martinuskerk.