- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Drie Markeloërs krijgen lintje

In een overvolle raadszaal van het gemeentehuis werden vandaag tijdens de zogenaamde ‘lintjesregen’ 3 Markeloërs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze werden onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt en na een toespraak van burgemeester Ellen Nauta over de vele maatschappelijke verdiensten die ten grondslag liggen aan de onderscheiding kregen het echtpaar Derk Jan en Janneke van der Kolk-Biersteker en Dinie Rozendom-Goorhuis de versierselen opgespeld. Tevens kregen de gedecoreerden een bloemetje aangeboden namens de gemeente. De bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis in Goor werd bijgewoond door tal van familie en kennissen van de gedecoreerden. Zij zorgden voor een feestelijke sfeer in de zaal, waar in totaal tien inwoners van Hof van Twente werden onderscheiden.

“Ontvangers van een Koninklijke onderscheiding mogen oprecht trots zijn. Een lintje krijgt men vrijwel altijd vanwege maatschappelijke verdiensten die door een ander zijn gesignaleerd. Deze belangeloze inzet voor de omgeving en medemens is een grote verrijking van de samenleving. Ik ben er ontzettend trots op dat ik vandaag namens Zijne Majesteit de Koning maar liefst 10 onderscheidingen mag uitreiken aan mijn inwoners”, aldus burgemeester Ellen Nauta vanmorgen voorafgaand aan de bekendmaking van de namen van de gedecoreerden.

Derk Jan van der Kolk werd beloond met een lintje voor zijn jarenlange zorg voor de financiële huishouding van Sportvereniging Markvogels. Daarnaast nam hij maar liefst 30 jaar de organisatie van de jaarlijkse fietsweek voor zijn rekening.Derk Jan was ook vele jaren een belangrijke drijfveer achter het clubblad van SV Markvogels. “Daarnaast bent u een zeer gewaardeerd lid van de Protestantse Gemeente Markelo. U draagt zorg voor de liturgieën bij reguliere en rouwdiensten. Van stencilen en kopiëren, tot vouwen en het rondbrengen bij luisteraars van de kerktelefoon. We zien u op de foto aan het werk. En ik heb me laten vertellen dat u deze werkzaamheden ook verzorgt voor het Markelo’s Mannenkoor en de Ouderenbond in Markelo. Al met al goed voor zo’n 2,5 miljoen kopieën. Ook bent u nog coördinator van de actie Kerkbalans in Markelo en biedt u de helpende hand bij de jaarlijkse fancy fair voor het behoud van de Martinuskerk in Markelo”, aldus Ellen Nauta. Sinds 2015 zet van der Kolk zich onder andere in als Taalcoach voor vluchtelingen die in gemeente Hof van Twente woonachtig zijn.

Voor Janneke van der Kolk was de onderscheiding tot in de raadszaal nog een verrassing. Niets vermoedend werd ook zij naar voren geroepen en toegesproken door de burgemeester. Naast het vele werk dat ze verricht door het helpen van haar echtgenoot bij zijn vele vrijwillige werkzaamheden heeft zij ook haar eigen vrijwilligerswerk. Zo levert ze een belangrijke bijdrage aan de bewegingslessen voor ouderen in het Markelose zwembad en kunnen ouderen die gebruik maken van de Dagvoorziening De Binnenhof in De Stoevelaar op haar wekelijkse zorg en aandacht rekenen. Hoewel beiden zijn gestopt met de organisatie van de fietsvierdaagse heeft het echtpaar zich een nieuw doel gesteld namelijk het fietsen van alle knooppunten in Nederland.

De Koninklijke onderscheiding die Dinie Rozendom-Goorhuis vanmorgen kreeg opgespeld heeft zij te danken aan haar bijzondere verdiensten die voor een belangrijk deel betrekking hebben op de Protestantse Gemeente Markelo. “Toen op initiatief van de echtgenote van toenmalig dominee Huetink bejaarden- en gezinsverzorging vanuit de diaconie werd opgezet, werd u, een jonge moeder en weduwe, benaderd voor een leidinggevende functie. In eerste instantie een vrijwilligersfunctie. Dit werd na enige tijd een bezoldigde functie. U heeft uw coördinerende en leidinggevende taken op een voortreffelijke wijze vervuld en zo een mooie impuls gegeven aan de verdere vormgeving van de gezinsverzorging. In een latere periode werd u voorzitter van de Kerkenraad en in die hoedanigheid gaf u op een erg prettige en bevlogen wijze leiding aan de Kerkenraad, zo ook in soms wat moeilijker perioden. U gaf ruimte voor vernieuwingen en had een goed oog voor de belangen van diverse groeperingen. Na drie perioden in de Kerkenraad werd u met een even grote inzet en bevlogenheid pastoraal medewerker, lector en gids voor uw diaconie. Functies die u tot op de dag van vandaag bekleedt”, vertelt Ellen Nauta in haar toespraak. Het secretariaat van de Stichting Museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo heeft Dinie maar liefst 18 jaar voor haar rekening genomen. Maar ook voor de Rotaryclub Bathmen-De Schipbeek heeft zij verschillende functies en bestuursfuncties bekleed en geeft ze op dit moment nog op haar kenmerkende wijze invulling aan de commissie Lief en Leed.