Maarkelse Boake 2019

Onder luid applaus zakte de teerton van de Maarkelse Boake vanavond om 20.56 uur in de brandende boake. Een record volgens de boakebouwers die daarvoor om 20.45 uur een teken gaven om de boake aan te steken met de fakkels die door de organisatie op het terrein waren aangestoken. Burgemeester Ellen Nauta bedankte de boakebouwers in de Hof, “dankzij de kennis, kunde en de samenwerking van de boakebouwers kunnen we in gemeente Hof van Twente genieten van prachtige traditionele Paasvuren”. Helaas verliep het bij de boake van de  PJGO vanavond anders dan verwacht. Hoewel de gemeente alles goed had gekeurd maakten buren zich ongerust waardoor het bestuur van de PJGO besloot om vanavond alleen het feest door te laten gaan en de boake niet aan te steken.

Paasvuren zijn een eeuwenoude traditie. Ook de geschiedenis van de Maarkelse Boake gaat ver terug, in 2011 werd het eeuwfeest gevierd van het paasvuur in de dorpskern. Dit jaar leek de droogte roet in het eten te gooien, maar met enkele aanpassingen kon de boake vanavond toch worden ontstoken. In Hof van Twente mochten de paasvuren niet groter zijn dan 500 m3. De Maarkelse Boake is met een drone gemeten en bleek 367 m3 te zijn. Vanaf het Kaasplein werd vanavond met gedoofde fakkels in optocht achter De Fanfare richting de Zonneweg gelopen om daar gezamenlijk de boake te ontsteken.

Onderstaande foto’s het vallen van de teerton in beeld gebracht door Ingmar Nijmeijer: