Paasvuren gaan door maar zonder fakkeloptocht

Vanmiddag heeft burgemeester Ellen Nauta besloten dat alle paasvuren in Hof van Twente door mogen gaan, maar wel met aanvullende veiligheidseisen. Dat besluit heeft burgemeester Ellen Nauta vandaag genomen na overleg met de ‘boakebouwers’. Voor de aanvullende eisen volgt de gemeente de adviezen van de brandweer op. Burgemeester Nauta: “Ik hecht erg aan tradities, maar ben ook verantwoordelijk voor onze veiligheid. Dat maakte dit tot een lastige beslissing. In samenwerking met onder andere de ‘boakebouwers’ konden we tot deze afspraken komen. Fijn dat we op deze manier recht kunnen doen aan zowel onze tradities als de veiligheid.”

De Boakebouwers zijn vanmiddag allemaal uitgenodigd in het gemeentehuis. Daar zijn de aanvullende voorwaarden met ze afgesproken.  Een van de aanvullende voorwaarden is dat de fakkeloptocht voorafgaand aan het ontsteken van de Maarkelse Boake verboden is. “Lampionnenoptocht is geen probleem maar voor het aansteken van de boake met fakkels door de kinderen, zullen  we een andere manier moeten bedenken. We zijn als boakebouwers natuurlijk blij met het besluit dat vanmiddag door de burgemeester is genomen”, geeft een van de Markelose boakebouwers aan. Als er sprake is van windkracht 4 of meer, dan worden alle paasvuren alsnog afgelast. Dat geldt ook als de brandweer de veiligheidseisen verder opschaalt. De 11 grote paasvuren worden aanstaande zaterdag gecontroleerd. Bij de kleinere paasvuren wordt steekproefsgewijs een controle gehouden.

In Overijssel stonden aankomend weekend ruim 100 paasvuren gepland maar door de aanhoudende droogte is dit aantal tot meer dan de helft teruggebracht. Een groot aantal boakes kunnen geen doorgang vinden omdat deze niet mogen worden aangestoken. In heel Overijssel is fase 2 afgekondigd wat inhoudt dat het risico op natuurbranden hoog is door de aanhoudende droogte. In combinatie met de wind kan dit zorgen voor gevaarlijke onvoorspelbare ontwikkelingen bij brand waardoor de veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt. In verschillende delen van Overijssel hebben gemeenten de paasvuren verboden. Een aantal gemeenten heeft voorlopig bepaalde veiligheidseisen gesteld aan de paasvuren.