- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Nauta opent tentoonstelling Eungs Schöppe

Met het doorknippen van een lint met haar eigen geborduurde initialen opende burgemeester Ellen Nauta vanmiddag de tentoonstelling ‘Geborduurde Familieschatten’, die van 12 tot en met 22 april te zien is in museumboerderij Eungs Schöppe. De tentoonstelling bestaat uit circa 100 merk-  letter- en levenslappen van onder andere hedendaagse borduurkunst uit de omgeving. Een groot aantal historische en authentieke doeken van het museum zelf worden geëxposeerd maar ook van andere musea’s waaronder het Openluchtmuseum in Arnhem. Geertje Westra, Max Nijboer, Afke Wullink en haar cursisten zijn verantwoordelijk voor het geëxposeerde deel van de hedendaagse borduurkunst. De komende dagen zullen enkelen ook aanwezig zijn om te kunnen vertellen over deze bijzondere verzameling geborduurde merklappen. 

In het begin van de 19e eeuw leerden meisjes letters borduren op het linnen uit de linnenkast die zij meebrachten als uitzet wanneer zij gingen trouwen. De oefenlappen gingen langzaam over naar merklappen waarbij de meisjes hun fantasie gebruikten. De motieven namen zij echter over van hun moeder of familie want patronen waren er in die tijd nog niet. Hierdoor waren de merklappen ook streekgebonden. De merklappen zijn kenmerkend doordat zij een persoonlijk verhaal vertellen. Door de jaren heen werden er meer bloemmotieven en Bijbelse afbeeldingen gebruikt en werd er geborduurd met wol waardoor er kleur kon worden aangebracht.

Voorafgaand aan de officiële openingshandeling heette Willemien Schoneveld-Woestenenk alle aanwezigen hartelijk welkom en vertelde uitgebreid over het reilen en zeilen van Museumboerderij Eungs Schöpppe. Zo werd Eungs Schöppe op 10 maart 1983 opgericht met als doel de cultuurhistorie van het Markelose boerenleven te bewaren en onder de aandacht te brengen. Zo zijn er een aantal permanente tentoonstellingen in de voormalige boerderij ingericht maar worden ook elk jaar drie tentoonstellingen gehouden met onderwerpen die betrekking hebben op het leven in de 19e eeuw. In de zomer worden er bovendien demonstraties van oude ambachten verzorgd op de donderdagmiddag. Willemien vertelt: “Eungs Schöppe ontvangt geen subsidie, dus we moeten rond komen van de entreegelden van bezoekers en groepen maar ook van de donaties van Markeloërs die ons museum een warm hart toedragen. Afgelopen najaar heeft een speciale najaarsactie maar liefst 45 nieuwe donateurs opgeleverd waar we enorm blij mee zijn natuurlijk”.