- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Starterswoningen met CPO-traject stap dichterbij

Naar aanleiding van signalen die de Dorpsraad bij de gemeente heeft afgegeven, is er samen met Viverion een enquête uitgezet. Deze enquête is door 240 Markelose jongeren ingevuld. Hieruit kwamen 2 hoofdzaken naar voren: bij het huren werden ze niet uitgeloot en starterswoningen zijn de laatste 10 jaar niet gebouwd. Viverion heeft naar aanleiding van de informatieavond die is georganiseerd, haar beleid aangepast. Bij 50% van de woningen die vrijkomen in Markelo, krijgen inwoners van Markelo voorrang. Om jongeren meer kansen te bieden om in Markelo een starterswoning te kunnen betrekken wil de gemeente nu onderzoeken of er een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap traject gestart kan worden in Markelo.

Een nieuwbouwwoning realiseren die precies naar eigen wens is. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat kan door projectbouw maar ook door particulier opdrachtgeverschap. Dit laatste is een manier van bouwen waarbij mensen zelf een kavel kopen waarbij zij hun woning bouwen. Een variant hierop is het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Hierbij koopt een groep mensen een aantal kavels en bouwt gezamenlijk hun woningen. Dit is zeer geschikt voor groepen die wel graag een woning op maat willen, maar voor welke particulier opdrachtgeverschap niet binnen de mogelijkheden ligt.

De toekomstige bewoners organiseren zich in een vereniging of stichting. Onder professionele begeleiding beslist deze groep mensen samen aan welke eisen hun woningen moeten voldoen. Zij hebben dus veel vrijheid in het ontwerp van hun woning. De toekomstige bewoners kiezen gezamenlijk een architect en aannemer en ontwikkelen zo hun eigen woning. In feite nemen zij de rol van projectontwikkelaar op zich. Uit de praktijk blijkt dat de CPO-woningen onder andere door schaalvoordelen gemiddeld 10% tot 25% goedkoper zijn. Het volbrengen van een CPO-project vergt daarentegen veel tijd, inzet, coöperatie en kennis van de toekomstige bewoners. De snelheid van een CPO-project is daarbij grotendeels afhankelijk van de deelnemers van het project.

De Dorpsraad Markelo geeft aan dat de gemeente gaat peilen of er in Markelo grond beschikbaar kan worden gesteld voor een CPO-traject waardoor er  binnenkort ook concreet gebouwd kan worden door jongeren. De gemeente wil daarom graag in gesprek met jongeren die hier interesse in hebben en nodigt geïnteresseerde jongeren uit voor een informatieavond op dinsdagavond 9 april om 19.30 uur in Het Beaufort te Markelo. Aanmelden voor deze avond kan via Bart Oude Veldhuis van gemeente Hof van Twente: b.oudeveldhuis@hofvantwente.nl. Op deze avond wordt door de gemeente precies uitgelegd wat het CPO inhoud en wordt geïnventariseerd hoeveel Markelose jongeren er aan mee willen en kunnen doen.