- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Bestrijding eikenprocessierups Hof van Twente

 Met de zomer in het vooruitzicht komt ook de tijd van de eikenprocessierups er weer aan. Gemeente Hof van Twente gaat dit jaar vroeg de strijd aan met deze zeer gevreesde rups. Het doel is om de overlast van de eikenprocessierups de komende zomer tot een minimum te beperken.

De gemeente selecteerde hiervoor 50 locaties om scholen, langs schoolroutes en nabij openbare gelegenheden als stations, zwembaden en begraafplaatsen. Dit zijn locaties waar de afgelopen jaren veel meldingen van zijn gemaakt en waar inwoners veel overlast hadden van de eikenprocessierups.

De gemeente kiest daarbij voor een preventieve aanpak. Stichting Hofvogels gaat nestkasten ophangen voor onder andere kool- en pimpelmezen, de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarnaast worden op andere locaties de oude nesten met brandharen weggezogen. Op deze manier zorgen we ook in Markelo voor een meer natuurvriendelijke en biologische bestrijding van deze overlast gevende rupsen soort. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Nivon zijn al weken druk met het maken van een groot aantal nestkastjes om aan de gestelde vraag te kunnen voldoen.