- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Afslag gemist

Dag allemaal,

Het overkomt me maar wat vaak, de afslag missen of informatie totaal niet meekrijgen omdat ik op dat moment 2 dingen tegelijk aan het doen ben of omdat ik simpelweg niet goed oplet. Neem nou 2e kerstdag, een verkeerd genomen afslag kostte mij de titel bij de kerstcrossloop en een verkeerd opgevolgde instructie zorgde ervoor, dat ik tijdens de zeepkistenrace van de PJGO een sanitair bezoek maakte in het verkeerde huis. Het is allemaal geen ramp en we denken er met een lach aan terug, maar komend jaar wil ik er toch aan gaan werken. Goede voornemens laten we maar zeggen.

Mijn goede voornemens beginnen vandaag, het is alweer 2 jaar geleden dat ik voor het laatst heb geskied en nu is het zover. Ik ga voor de 3e keer skiën in het prachtige Winterberg. De eerste keer weet ik nog goed, de instructie “hoe te sturen” en “hoe te remmen” gingen volledig aan mij voorbij en mijn eerste echte afdaling was een regelrechte ramp. Kom maar mee Mösker, deze afdaling kun jij ook wel zeiden de ervaren skiërs tegen mij. Die bult met sneeuw was echt enorm en mijn ervaring heel erg klein, de snelheid te hoog en de remweg heb ik volledig gemist. Vandaag doe ik het dunnetjes over maar dan wel met een zwaar anker, een lang stuk touw en een goede helm.

Terwijl u dit leest zijn we alweer bijna in de 2e maand van het nieuwe jaar. De weersomstandigheden zijn dan weliswaar niet erg praktisch en het is bovendien nogal koud, maar het winterse weer brengt vaak ook iets moois met zich mee. De staalblauwe luchten, de bevroren landschappen en de prachtige zonsopkomsten verzachten voor mij het dagelijkse leed van koude voeten. Koude voeten komen namelijk regelmatig voor in mijn werk omdat ik gemiddeld ruim 20 keer per dag een ander setje laarzen aan mag trekken. Het aller koudst zijn de ouderwetse veedokters laarzen uit opa’s tijd. Wie kent ze niet ? Ze zijn gemaakt van stug matzwart rubber en ander warmte hatend materiaal. De veedokters laarzen zijn met deze temperaturen breed inzetbaar, je kunt ze bijvoorbeeld prima als koelbox gebruiken. Maar er is nog een voordeel, met deze laarzen mis je nooit dé afslag want je kunt er alleen mee rechtdoor lopen. De veedokterslaars uit 1960 is de zwaarste beproevingen die je in mijn werk tegen kunt komen. Ik heb meerdere malen geprobeerd hem te overwinnen maar zelfs 3 paar sokken zijn niet genoeg. De enige oplossing is ander weer en ik hoop dan ook van harte dat in de race der seizoenen de lente haar afslag niet mist en ons op tijd het voorjaar brengt. Want, Moeder Natuur, na een paar maanden winter en donkere dagen, mis ik toch al gauw je lange zomeravonden.

Prettige zondag,

Christiaan Mensink.