- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Geen besluit over herinrichting Grotestraat

De Huiskamer van Markelo

Lange tijd leek het erop dat er in de raadsvergadering van vanavond unaniem werd besloten om de ‘Huiskamer van Markelo’ in zijn geheel uit de voeren. Dit ondanks het voorstel van het college om de herinrichting van de Grotestraat vanwege een beperkt budget juist gefaseerd uit te voeren. Een amendement van VVD, CDA en PvdA leek vanavond al op steun van de volledige gemeenteraad te kunnen rekenen, een motie van dezelfde 3 partijen zorgde voor de nodige discussie in de raad. Een aantal partijen miste een stuk zekerheid dat de plannen wel zouden worden uitgevoerd wanneer er pas medio 2019 over het budget zou worden besloten. Voor de SP was het gebrek van deze zekerheid uiteindelijk reden om nu geen besluit te nemen en het ontwerp te agenderen op een volgende raadsvergadering.

De plannen voor de herinrichting van de Grotestraat komen voort uit een motie over de verkeerssituatie in Markelo welke op 11 juli 2017 unaniem door de gemeenteraad is aangenomen. In samenwerking met de Dorpsraad, ondernemers en gemeente is een plan ontwikkeld. Het budget van 250.000 euro is niet voldoende om deze plannen volledig uit te voeren. Het college stelde daarom voor om alleen het gebied rond het Kerkplein aan te pakken. De Dorpsraad Markelo en Ondernemend Markelo waren hiervan geen voorstander. Ze vonden hierin steun van de VVD, CDA en PvdA die vanavond met een amendement kwamen om het plan toch geheel uit te voeren. Dit amendement leek de steun te krijgen van de volledige raad.

Naast het amendement kwamen VVD, CDA en PvdA ook met een motie waarbij aan de herinrichting van de Grotestraat in Markelo prioriteit zou worden gegeven bij de behandeling van de Kadernota 2020 in juli 2019. Ook zouden de partijen niet eerder willen starten met de uitvoeren dan na afronding van de invulling van het Kaasplein en De Kaasfabriek. Het college zou een dergelijke motie naast zich neer kunnen leggen, ook was het nog onzeker of er bij de Kadernota wel voldoende budget zou komen waaruit de herinrichting van de Grotestraat in zijn geheel kon worden uitgevoerd. Na een door de SP aangevraagde schorsing bleek dat dit voor de SP voldoende aanleiding was om het onderwerp te verplaatsen naar een volgende raadsvergadering.