onsProat: Communicatie!

Eindelijk…maar dan ook eindelijk werd ze erop gewezen door iemand.
“Het valt me op dat jij echt heel erg veel op je telefoon kijkt”.
Joecheieieieeiei! Eindelijk werd datgene waar ik me al zo ontzettend lang aan stoor en benoemd heb door iemand anders gezegd. We waren in een gezelschap van 4 personen en waar ik en de andere 2 personen het fatsoen hadden onze telefoon in de zak te laten in het restaurant (afgezien van de foto die gemaakt moest worden) bleef zij alleen maar op haar telefoon kijken. Want dat is waar mijn (overigens allerliefste) vrouw van beticht werd.
En wat kon ze er tegen in brengen? Helemaal niets vond ik. Want het was de waarheid en niets anders dan de waarheid. Maar goed, ze  is een vrouw hé, dus er was natuurlijk niets van waar! Ze kijkt helemaal niet veel op de telefoon en de manier waarop ik reageerde “zo, nu hoor je het EINDELIJK eens van een ander” was natuurlijk helemáál super belachelijk.
Maar eigenlijk wist ze dondersgoed dat we gelijk hadden. Maar ja, toegeven is een dingetje natuurlijk. Ze wil zich beteren! Gaaf!

Een ergernis die me steeds vaker stoort moet ik zeggen. Ik zal wel een ouwe lul worden, maar het is soms toch ook echt te debiel voor woorden waar we onze telefoon voor raadplegen.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel erg voor deze modernisering en vind WhatsApp de beste uitvinding in dit leven, maar we worden er ook erg egoïstisch en asociaal van.
Vroeger vroeg je de weg aan voorbijgangers als je in een stad was waar je de weg niet kende. Nu druk je op Google Maps de locatie in waar je moet zijn en kom je op je eindbestemming na 3 keer tegen een lantaarnpaal te zijn gelopen, 2 keer bijna onder een auto te zijn gekomen en 10 keer sorry te hebben gezegd tegen mensen waar je tegen aan loopt omdat je alleen gefocust bent op je telefoonschermpje. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je niets van de omgeving ziet. Zonde toch?

Natuurlijk, communiceren via de telefoon is ideaal, snel en handig. Facebook of Insta. Maar is het persoonlijke verhaal niet veel gaver?
Ik kan er zo van genieten om met mensen te praten. Gewoon aan een keukentafel met een goed glas wijn erbij. Of in de kroeg. Ook goed. Lekker bomen over het leven. Over wat ons bezig houdt en dat lekker met elkaar delen. En ik probeer dus op zulke momenten de telefoon niet meer aan te raken. Fantastisch!

Communiceren kunnen ze in Markelo ook goed. Gisteravond werd er nog via muziek gecommuniceerd. De Fanfare gaf haar jaarlijkse najaarsconcert.
Volgende week wordt er volop gecommuniceerd tijdens Proef Markelo. Dat zal vooral gaan over het voedsel en de wijn wat gepresenteerd zal worden. Ik zal niet mee communiceren dit jaar. Alles was al uitverkocht! Tja, op zaterdagmorgen moet ik of naar de voetbal, of werken, of papier halen, of grasmaaien, of bijkomen van een wilde vrijdagavond. Nou ja, ik was er gewoon te laat bij. Meer is er niet van. Volgend jaar nieuwe kansen.
Maar goed, we hebben dus maar besloten dat we ons eigen Proef Markelo gaan houden. Aan de keukentafel met een lekkere wijn, lekkere hapjes en goede gesprekken. Zonder die telefoon dus. Denk dat het een geweldige middag wordt.

Er wordt inmiddels ook weer gecommuniceerd over zwarte piet. Nou ja, ik zou het liever zeiken noemen! Zwarte piet is zwart omdat ie hele nachten door de schoorsteen moet! Dat is wat het is. Klaar met de discussie. We zijn toch echt allemaal hartstikke gek in de kop hier in Nederland of niet dan!

Communicatie over de zomer of wintertijd invoeren is ook altijd weer zo’n dingetje. (volgens mijn steeds minder op de telefoon kijkende vrouw, noem ik tegenwoordig alles dingetje).
Maar dat is een dingetje die ik de discussie niet waard vindt  Lekker toch, 1 nacht in het jaar een uur langer slapen? 
Europa, schaf het óf direct af, of laat het lekker zoals het is. Maar dat eindeloze geouwehoer erover brengt niemand wat.

Het belangrijkste is eigenlijk gewoon dat je met je dierbaren kunt communiceren. Of het nu met een lach of met een traan is. Praat met elkaar lieve mensen en je zult versteld staan wat een positiviteit dat zal brengen!

Niek