onsProat: Een andere tijd

Je valt een beetje in een gat. De maandag na het Dorpsfeest: alles voelt anders.

Het terrein waar de tent stond heeft weer de ietwat treurige status van daarvoor.

Na de weinig subtiele tip van Christiaan tijdens het Frühshoppen ben ik genoodzaakt een korte column te schrijven.

Wat is het weekend voorbij gevlogen en wat waren er veel mooie momenten. Wel jammer dat de hitte ons net iets te snel heeft verlaten; wat mij betreft had het iets broeieriger mogen zijn.

Dankzij heel veel vrijwilligers – zowel die van Stichting Dorpsfeest als inwoners – hebben we een fantastisch feest mogen beleven. Er is veel werk verzet. We kunnen trots zijn op Markelo met haar saamhorigheid als kracht. De scheidend voorzitter toonde lef door in het publiek te duiken. Henkie Bedankt!  En vanaf nu is Hilko “aan”. Mooi. Succes kerel!

De week na het Dorpsfeest vind ik altijd een beetje afknapperig. Een andere tijd. ’s Ochtends vroeg nog donker, ’s avonds om 9 uur al weer donker, kille avonden en nachten. Je merkt het aan alles; de meteorologische herfst is begonnen. Met het vooruitzicht dat we de zomertijd permanent mogen houden. Geen gehannes meer 2x per jaar. Bovenop het bureau klimmen om de wijzers te verzetten. Doen we het voordat we naar bed gaan of de volgende ochtend? Was die klok ook al weer radio controlled of niet? Waar zat dat knopje ook al weer van de dashbordklok in de auto? Het hele jaar zomertijd; prima; ik zie geen nadelen.

Nu dus bijna herfst. Bij ons in de tuin hebben we al eikels en paddenstoelen. Die zwammen kon je ook bekijken tijdens een wandeling met het IVN. Nu niet meer; IVN wordt waarschijnlijk binnenkort opgeheven vanwege gebrek aan vrijwilligers en bestuursleden. Herkenbaar; waar in het verleden werving van nieuwe mensen vloeiend verliep, gaat het nu moeizaam. Maar gelukkig zijn er altijd wel weer kanjers die de kar blijven trekken. Bijvoorbeeld bij het Houtdorp; wat hebben de kids zich daar weer kunnen uitleven. Komende week moeten ze weer in de schoolse pas lopen.

Als de voorspellingen kloppen hebben we nog een paar zonnige weken met fijne temperaturen voor de boeg. Heerlijk! Ik heb nu pas 2 weken vakantie. Dit jaar hebben Jan en ik wat dat betreft “living apart together”. Begin juni zijn we samen een lang weekend weggeweest. Jan heeft vrije dagen gehad in juli tijdens de 10 Openlucht voorstellingen in de “Koele”. Jan heeft vrije dagen gehad in de week voor het Dorpsfeest om te helpen met de opbouw van de tent. Ik heb nu vrije dagen omdat het altijd goed weer is begin september, en omdat ik – als alles goed gaat – voor de 5e keer oma wordt. Verderop dit jaar zelfs voor de 6e keer. Rijkdom! En omdat ik nog moet/wil klussen in huis. Verven. En tuinieren. En dingen doen die al heel lang zijn blijven liggen. En nog een heleboel meer. Jan heeft nu niet vrij. Dat heeft ook te maken met ons werk. Je moet een beetje rekening houden met je collega’s. En met je baas. We vinden het geen probleem. Allebei vrije dagen zonder onderlinge discussies. Lekker rustig. Als Jan dinsdag thuiskomt van zijn werk is die ene muur gewoon lekker roze geverfd. Verrassing!!!!  Volgend jaar plannen we wel weer iets spannends samen.

Pepernoten en gevuld speculaas liggen in de schappen. Ik heb de eerste bakleverworst van dit seizoen gekocht. Het doet me denken aan het boekje “Oolderwets lekker” dat binnenkort uitgegeven wordt door Eetbaar Erf. “Blote billetjes in het gras” is de naam van een recept dat daar in staat. Het boekje wordt samengesteld door Markeloërs die verstand hebben van het bereiden van smakelijke gerechten.

En het doet me denken aan “Proef Markelo” wat gisteren binnen een halve dag was uitverkocht. Lekkerrrrrrr en vooral gezellig! Vooral de mogelijkheid met de bus vervoerd te worden van de ene horeca gelegenheid naar de andere vind ik het beste idee ooit.

Wat is het toch fantastisch om te wonen in Markelo waar zoveel vernieuwends georganiseerd wordt. Blijkens het plan voor 20 nieuwe woningen in Stokkum heeft men animo om zich te vestigen in ons mooie dorp. Ik hoop dat daarbij kansen worden gecreëerd voor jongeren. Dat houdt de sjeu erin.

De evenementenkalender staat bol van de activiteiten. Dat belooft een gezellige tijd; ik ga jullie zien!

Diny