onsProat: Droog, droog

Ik zit verdorie steeds te kijken op teletekst pagina 818, helaas daar zitten onze boys uit Enschede dit seizoen niet meer. Ik moet er wel even aan wennen hoor, pagina 829. Maar goed, ik hoop en met mij velen van jullie dat FC Twente dit voetbalseizoen weer promoveert naar de eredivisie. De eerste drie punten zijn binnen dus ze staan niet zolang droog als vorig jaar.

Over droog en droogte wil ik het met u even hebben. Afgelopen week kwam er een bericht voorbij dat AH de prijs voor een liter melk had verhoogd in verband met de aanhoudende droogte. Daar werd ik op aangesproken door iemand uit Delden. Deze dame dus, zeg maar de consument, de consument die wil dat wij de koeien in de weide laten lopen en die wil dat wij melk duurzaam produceren en die nog van alles meer wil van ons boeren als we de zuivelmonopolisten moeten geloven. Deze mevrouw vertelde mij dat ze het geweldig vond dat Albert Heijn aan ons melkveehouders dacht door de literpakken melk in de winkels enkele centen duurder te maken om ons daarmee tegemoet te komen voor de extra kosten die we moeten maken deze zomer. Prijsverhoging in verband met droogte, ja, ja! Ik moest even tot tien tellen om niet iets heel doms te zeggen. Ik heb haar netjes uitgelegd dat wij nul komma nul cent meer voor een liter melk krijgen en dat deze centjes allemaal naar Ahold gaan.

Wij moeten dit jaar bijna 600 euro meer betalen voor een hectare maïs, krachtvoer is vele procenten duurder geworden, net als alle andere kosten die ook een paar procent duurder zijn, en wat kunnen wij doorberekenen aan de grootgrutters? Niets! We moeten het ermee doen! We worden omver geblazen door regeltjes waar ik, en veel veehouders helemaal tureluurs van worden. Een leek heeft geen idee wat er allemaal van ons verlangd wordt door de overheden en zuivelgiganten. In het verleden is het al eens voor gekomen dat er weinig aardappelen waren, in die tijd hingen er briefjes bij de snackbars waarop stond dat doordat er gebrek aan aardappelen waren de frieten duurder werden. Ook dit jaar zal de aardappel prijs enorm stijgen. Ben benieuwd, vorig jaar waren er zo machtig veel aardappelen dat ze zelfs als veevoer weg gingen, en heeft u gemerkt dat de frietjes goedkoper waren geworden? Nee dus! Denk aan het kwartje van Kok, die is ook nooit meer van de benzine prijs af gegaan. Hè gatver, ik lijk wel een gefrustreerde klagende boer. Als een boer niet meer klaagt…. Mooi niet dus! Maar ik wil wel even opmerken dat het soms mooier gebracht word terwijl het dus NIET zo is.

In huize Potman neemt zo zachtjes aan de spanning een beetje toe. Een hopelijk prachtige week zit eraan te komen. Dorpsfeest Markelo 2018. Woensdag de aftrap met het seniorenprogramma, ja als je vijftig bent geweest mag je daar naar toe, dus dat gaan we zeker doen! Een mooi programma is er in elkaar gezet, ik zou zeggen, komt allen. En ja, dan donderdag de finales van het biljarten, Truus bij de laatste vier dames, misschien wel een klein beetje dromen van de titel! Zou mooi zijn als ik met de koningin naar bed kan, maar dat lukt zonder titel ook wel hoor! Dit jaar zijn de finales bij de Vennebekken waar er voor een goede entourage is gezorgd, dus we gaan het zien! De Biljart finale en ook het senioren programma hoort wat mij betreft in de tent. Ja, daar zal iedereen het niet met mij over eens zijn, maar als we de tent zo rendabel mogelijk willen en moeten laten draaien dan vind ik dat alle aan het dorpsfeest gerelateerde festiviteiten in of bij de tent moeten plaatsvinden. We gaan er in ieder geval met z’n allen hopelijk een machtig mooi Maarkels feest van maken en één ding kan ik u al wel verklappen, we houden het niet droog, in ieder geval van binnen niet. Eerst vanmiddag maar eens een borrel drinken op mijn moeder, Hanna Potman, gisteren 85 jaar geworden. PROOST!

Fijne zondag

Willian