- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Diamanten bruidspaar Vruwink

Vandaag precies 60 jaar geleden gaven Jenneke (81) en Teunis (85) Vruwink elkaar het ja-woord in het gemeentehuis en de Martinuskerk in Markelo. Jenneke, toen een meisje van 15 leerde Teunis kennen bij Café Hargeerds tijdens de Maarkelse Kermis op donderdag 25 september 1951. Met een leeftijdsverschil van 4 jaar hadden ze 7 jaar verkering voor ze trouwden. “Het was nog echt een meisje toen, maar wel een die altijd hard wilde werken en duidelijk haar mannetje stond”, lacht Teunis die zichtbaar trots is op zijn vrouw. Jenneke trouwde bij de familie in aan de Twikkelerweg in Markelo en hielp haar man op de boerderij. Daarnaast heeft ze enorm veel vrijwilligerswerk verricht waar ze altijd tijd voor vrij maakte. Teunis kreeg het boerenleven met de paplepel ingegoten van zijn opa, die hij liefdevol een goede leermeester noemt. “Mijn vader was een echte veehandelaar en dus veel op pad waardoor ik het boeren van mijn opa heb geleerd. Toen Jenneke erbij kwam waren we met drie stel op de boerderij en kon ik ook makkelijk weg om op jacht te gaan, want het werk ging er wel om door”, glimlacht Teunis. Trots wijst hij op de oorkonde aan de muur, die hij kreeg  van het bestuur van de wild beheereenheid Hof van Twente, omdat hij zestig jaar wilddrijver is geweest. De jacht, een grote liefhebberij van Teunis begrijpen we waar hij dan ook met veel plezier op terug kijkt en graag over vertelt. Net als de vele fietsuitjes ‘De boer op’ met de ‘witte pettenkearls’. Met een stel kameraden en de vrouwen uit de buurtschap hebben ze er heel wat gezellige fietsuitjes opzitten, vertrouwen ze ons dankbaar toe.

Helaas hebben zowel Teunis als ook Jenneke wat betreft hun gezondheid al heel wat meegemaakt en komen ze nu niet zo veel meer buiten de keuken. Toch weten ze er samen wat van te maken en zijn ze positief en enorm dankbaar dat ze nog mogen en kunnen genieten van alles om hen heen. Trots op de kinderen, kleinkinderen en zelfs een achterkleinkind. “Overal is wel wat, maar we zijn zo dankbaar dat we ons 60 jarig huwelijksfeest met elkaar mogen beleven. Een feestje dat we dan ook uitbundig gaan vieren. Een bijzondere dag, eentje met een vlag en wimpel”, aldus Jenneke. De positieve kijk op het leven zorgt ervoor dat ze kunnen genieten ondanks dat de gezondheid zorgt voor wat tegenslag. Maar de vroeger altijd erg actieve Jenneke zit ook nu op haar stoel niet stil en puzzelt graag, maar breit ook met veel plezier een paar sokken voor de kleinkinderen. Teunis heeft een brede interesse in de wereld om hem heen en leest de krant van voor tot achter uit en volgt ook trouw de uitzendingen met Eva Jinek. Teunis houdt er van om te kijken naar sportuitzendingen maar vindt het ook heerlijk wanneer bijvoorbeeld de Ronde van Twente langs het erf komt aan de Twikkelerweg. “Geweldig, ik heb vorige week heerlijk aan de weg gezeten en de renners voorbij zien fietsen, prachtig vind ik dat”, lacht Teunis.

Natuurlijk zijn we erg nieuwsgierig naar het geheim achter een goed 60 jarig huwelijk. Teunis hoeft daar niet zo lang over na te denken en vertrouwd ons toe dat geloof, hoop en liefde datgene is waar het allemaal om draait. “Je moet ergens in geloven en altijd hoop blijven houden en daarbij zonder liefde ben je niets. Deze drie woorden zijn de meest voorname dingen in het leven”, vertelt Teunis waarop Jenneke instemmend knikt.