Fokveedag en Sint Joapiksdag

Gelijktijdig met de Sint Jaopiksdag zal op donderdag 26 juli de 80e editie van de Fokveedag Markelo worden gehouden rondom Herberg de Pot aan de Potdijk in Markelo. “Natuurlijk hopen we ook dit jaar weer op een grote belangstelling van collega-veehouders, dorpsgenoten en andere belangstellenden voor deze agrarische hoogtijdag”, vertelt Gerwin. Rond de klok van 9.30 uur zal hij als voorzitter van de Fokveedag Markelo de dag openen waarna de individuele keuring van start gaat.  Voor de middag zullen tevens de uierkampioenen worden aangewezen door de deskundige keurmeesters. ‘s Middags zullen de bedrijfsgroepen worden gekeurd in de ringen aan de Potdijk. Hiervoor zijn 5 groepen melkvaarzen en 9 groepen melkkoeien aangemeld wat zal resulteren in een kampioengroep melkvaarzen en een kampioengroep melkkoeien. Om 15.00 uur vindt het defilé plaats van alle 1a, 1b en 1c geplaatste dieren gevolgd door het hoogtepunt van de dag namelijk de kampioenskeuring en het aanwijzen van de Algemeen kampioene. 

De Kalveropfokclub zal tijdens de Fokveedag de eindkeuring verrichten. De 15 kinderen die hieraan deelnemen hebben op het bedrijf al een aantal bezoeken gehad om hun kalfje te presenteren. Elk jaar zorgt dit voor een geweldig tafereel wanneer men ziet met hoeveel liefde en inzet deze soms erg jonge deelnemers hun kalfje voorbrengen aan de jury. Niet voor niets trekt dit elk jaar veel bezoekers naar de Potdijk. De jongens en meisjes zullen beoordeeld worden op voorbrengen, toilet en exterieur. De jongelui worden ingedeeld in 2 leeftijdscategorieën te weten, de junioren en de senioren. De deelnemer met het hoogste aantal punten wordt de clubkampioen 2018.