- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Plannen voor Proeftuin in Markelo

De laatste weken is hij veelvuldig in de buurt van het Kaasplein in Markelo te vinden en dat heeft alles te maken met de plannen die Bas Morsink heeft met het deel naast de voormalige fabriek, daar waar de voormalige pekelbaden zijn gevestigd. In de ontwikkelingen van Plan Mooi Markelo is het steeds de bedoeling geweest om de baden te behouden en deze onderdeel te laten worden van een nieuwe ontwikkeling. Uit navraag blijkt dat de stuurgroep, die bestaat uit de gemeente en de Stichting Kaasfabriek Markelo momenteel in gesprek is met twee mogelijke partners zoals wij afgelopen zaterdag al aangaven in een bericht.  Een van de partners is Bas Morsink uit Goor en oprichter van de Stichting Hof van Innovatie. Met deze stichting heeft Bas voor ogen om zowel letterlijk als figuurlijk, ruimte te bieden voor het bedenken, opzetten, uitvoeren en realiseren van innovatieve projecten gericht op verduurzaming van de samenleving. Dit doet de stichting door het beschikbaar stellen van gebouwen en terreinen waar bedrijven, instellingen en personen kunnen experimenteren met nieuwe technieken op het gebied van voedselproductie en energie. Naast ruimte om innovaties te testen, zorgt de stichting ook voor aandacht en acceptatie voor innovaties. Dit doet ze door mensen de kans te geven om de (producten van de) innovatie te laten beleven. Dit kan volgens Bas, onder meer in Proeftuin Markelo.

Innoveren in de agro- en foodsector en mensen gelijkertijd kennis laten maken met deze innovaties past in het beeld van Bas die hij voor ogen heeft met betrekking tot zijn plan in de oude kaasfabriek. Proeftuin Markelo moet een combinatie worden van een onderzoekfaciliteit en een bezoekerscentrum met een deel voor controleerbare weekomstandigheden en een deel waar de omstandigheden bepaald worden door
omgevingsfactoren. Het gecontroleerde gedeelte is voorzien op de eerste verdieping en is uitsluitend toegankelijk voor onderzoekers. Het ongecontroleerde gedeelte ligt op de begane grond en zou toegankelijk moeten worden voor bezoekers. Hier worden, in een kas en zichtbaar voor bezoekers, nieuwe landbouwtechnieken zoals Aquaponics, Aeroponics en Hydroponics gebruikt.

In het kasgedeelte kunnen ook de nieuwe manieren van voedselproductie en conservering worden getest. Daarnaast wil Bas voorzieningen treffen  om groepen te ontvangen, les te geven en demonstraties te geven. In het horecadeel is het mogelijk om producten uit de kas te serveren waardoor er letterlijk geproefd kan worden. Proeftuin Markelo moet als het aan Bas ligt als een sociale onderneming gaan werken door met andere partijen een leer- en werkomgeving te bieden maar ook krachten te bundelen en …Markelo op de kaart te zetten.