- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Eikenprocessierupsen zorgen voor overlast

Kleine beestjes die zorgen voor grote overlast; de eikenprocessierupsen. Rode bultjes die ontzettend jeuken, hoesten en opgezwollen ogen zijn signalen dat men mogelijk in aanraking geweest kan zijn met de eikenprocessierupsen. Het warme weer van de afgelopen weken heeft er voor gezorgd dat er meer rupsen zijn dan anders. Bij de gemeente Hof van Twente komen veel meldingen binnen over de rupsen, maar ook over de bestrijding ervan. “Wij vinden het heel vervelend dat er overlast is, en doen wat we kunnen. Helaas is het zo dat de bedrijven die de rupsen bestrijden overstelpt worden met meldingen en onvoldoende capaciteit hebben om meteen tot actie over te kunnen gaan. Het kan dus wel een paar weken duren voordat de locatie die gemeld is, wordt aangepakt. Overigens is het zo dat de eikenprocessierups volgens de landelijke richtlijnen wordt bestreden. Dat betekent dat de overlast niet overal verdwijnt. We vragen u alert te blijven in de buurt van bomen waarin de rups kan zitten. Waarschuw kinderen om niet in de buurt van die bomen te spelen. Houd ook uw huisdieren uit de buurt van deze bomen”, geeft een woordvoerder aan namens de gemeente. 

Heeft u eikenprocessierupsen gezien, meld het dan bij voorkeur via het digitale meldingsformulier of via WhatsApp 06-57813491. Ziet u het rood witte waarschuwingslint, dan wordt de boom bestreden. Na behandeling wordt dit lint verwijderd.

“Daar waar nesten van eikenprocessierupsen in de bomen zitten wordt het groen onder de bomen niet onderhouden”, geeft de gemeente aan. Navraag leert dat dit gebeurt om ervoor te zorgen dat de brandharen van de rupsen zich niet verder in de omgeving verspreiden. Tevens adviseert de gemeente om de rupsen op uw eigen terrein niet zelf te gaan bestrijden maar hiervoor een professioneel bedrijf in te schakelen. Overigens zijn de kosten hiervan wel voor eigen rekening.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen bij winkel- en zorgcentra, scholen , kinderdagverblijven, sportcomplexen, speelterreinen, zwembaden, kantoren en openbare haltes. In het buitengebied en op particuliere grond bestrijdt de gemeente de rupsen niet.

We ontvingen deze week bovenstaande foto die genomen is in de A. ten Hovestraat in Markelo op de plek waar de gemeente woningbouwplannen heeft. “Ook de eikenprocessierupsen bouwen hier nesten in de bomen. De gemeente heeft er voor gekozen de rupsen niet actief te bestrijden, maar een andere aanpak te hanteren; nestkastjes voor koolmezen ophangen in de veronderstelling dat de mezen de rupsen eten. Een mooi initiatief, maar bijgaande foto laat zien wie er aan het winnen is”, aldus de inzender van de foto.

Foto: Een boom aan de Noordachtereschweg in Markelo, net buiten de bebouwde kom maar ook in de buurt van een zorgcentrum en speelplaats voor kinderen