- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Mirrewinter: een oorlogsdrama dat blijft hangen

Als redactie van Maarkelsnieuws hadden we het voorrecht om samen met een paar mensen van het team achter ‘Mirrewinter The Movie’ een sneakpreview te zien nog voordat deze komende week officieel in première gaat. Ondanks dat veel van de aanwezigen het verhaal en een aantal scenes uit de film al kenden wist bijna niemand het droog te houden bij het ruim 1 uur en 45 minuten durende oorlogsdrama dat het verhaal rondom een boerenfamilie in Markelo aan het eind van de Tweede Wereldoorlog meer dan treffend in beeld weet te brengen. De cast zet op een  uitmuntende wijze de rollen in de film krachtig neer en dat, in combinatie met het beeld en geluid, zorgde ervoor dat een ieder danig onder de indruk was na het zien van de film. De publiekspremière van Mirrewinter – The Movie is op zondag 10 juni bij Zalencentrum De Haverkamp. Er is een voorstelling om 15.00 uur en 19.30 uur. Voor beide voorstellingen zijn nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De volgende dag zal de film zeker onderwerp van gesprek zijn aan veel koffietafels, het is een film die bij menigeen veel indruk zal maken.

Mirrewinter The Movie is de verfilming van het in 2015 door Gert-Jan Oplaat geschreven boek ‘Mirrewinter op het Platteland’. Een verhaal dat geschreven is rond een boerenfamilie in het Markelosebroek met de ‘ongelukkig’ geboren Getje en het Joodse onderduikertje Sarah. “Weer, kou en wind hebben we met een team van 140 vrijwilligers getrotseerd om ons gezamenlijke avontuur te beleven. Maar onze ontberingen staan in het niet, vergeleken met de inzet van onze Canadezen en de angsten en drama’s die zich voor velen in de oorlog hebben voltrokken. Daarom dragen we de film met name op aan hen die offers hebben gebracht opdat wij in vrijheid kunnen leven. We kunnen gaan waar we willen, zeggen wat we willen, doen wat we willen en ja, we kunnen ook filmen wat we willen. Vrijheid is een groot goed en brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Mijn Opa zei altijd: “Jongen, je leeft in vrijheid en je mag alles zeggen wat je wil, maar………Je hoeft niet alles te zeggen wat je wil”. “Lest we forget”, vertelt Gert Jan Oplaat.

Afgelopen winter werden op diverse locaties rondom Markelo opnames gemaakt. Deze beelden en geluidsopnames zijn afgelopen maanden gemonteerd tot een bijzondere film waarin overwegend Markelo’s dialect wordt gesproken.

De cast, crew en vrijwilligers worden op D-Day 6 juni ontvangen voor de galapremière op de rode loper bij De Haverkamp waarna zij in een besloten setting de film gezamenlijk zullen gaan bekijken. De film zal naast Markelo in ieder geval ook worden vertoond in een aantal zalen in de omgeving. De film zal ook met Nederlandstalige en Engelstalige ondertiteling worden uitgebracht. Gert Jan Oplaat: “Ik hoop oprecht dat oorlogsveteraan Frank Graham de film nog kan bekijken”.

https://www.facebook.com/gjoplaat/videos/2070093846611875/