- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

1e exemplaar ‘Sporen van de WO2 in Markelo’ voor Nauta

Vanmiddag nam burgemeester Ellen Nauta het eerste exemplaar  ‘Sporen van de WO2 in Markelo’ uit handen van Benny Schreurs in ontvangst. De Stichting Fallen Airmen Markelo (FAMM) heeft een wandelroute uitgezet langs 15 Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Markelo. Deze route staat beschreven in dit nieuwe boek met uitgebreide informatie over alle Sporen, die aan de circa 7 km lange route liggen. De route is ontwikkeld als erfgoed-leerlijn voor de leerlingen van groep 7/8 van alle Markelose basisscholen. Zij leren hiermee ontdekken, dat de oorlog zich niet alleen ver van huis heeft afgespeeld, maar dat het verleden ook tastbaar en herkenbaar te vinden is in eigen omgeving. Dit geldt natuurlijk ook voor iedereen, die in de (lokale) geschiedenis over WO2 geïnteresseerd is. Het boek is rijkelijk voorzien van foto’s en de tekst is geschreven in het Nederlands maar ook in het Engels.

De prijs van het boek bedraagt € 12,00 en kan besteld worden door een mail te sturen of telefonisch bij Herman Sligman 06 5372 4456 of Benny Schreurs 06 5106 3176. Het is daarnaast ook op 2e Pinksterdag te koop op de Creatieve Dag bij De Pot en de komende 2 weken op donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur in de Martinushof.

Voor verenigingen of groepen kan op afspraak een circa 1 uur durende presentatie over de Sporen WO2 en de route gegeven worden. Ook kan men, onder begeleiding van een gids, de route in circa 2,5 uur wandelen.

De opbrengst van het boek komt volledig ten goede aan de Fallen Airmen Memorial, die op 23 en 24 juni 2018 gehouden wordt. Dit ter nagedachtenis aan de 17 omgekomen bemanningsleden van de geallieerde bommenwerpers, die in het voorjaar van 1943 in Markelo zijn neergestort. Nu 75 jaar geleden. Hun nabestaanden uit Australië, Nieuw Zeeland en Groot Brittannië zijn hiervoor uitgenodigd en krijgen onderdak bij Markelose gastgezinnen. Op zaterdag 23 juni om 13 uur vindt de Herdenking plaats op het Ereveld van de Algemene  Begraafplaats met onder andere een Flypast door de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Aansluitend is er om 14.30 uur een groot Herdenkingsconcert in de Martinuskerk m.m.v. Highland Regiment Pipes & Drums, Fanfare Markelo, Markelo’s Mannenkoor, Sander Knuiman, vrouwenkoor MarCant en sopraan Sandra Fluttert. Op zondag 24 juni maken de nabestaanden  in voertuigen van Keep Them Rolling een tour langs de 3 crashlocaties en de Sporen WO2 in Markelo en wordt het AVOG Crashmuseum in Lievelde bezocht.