- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Markelose bedrijven werkten mogelijk met vervuild straalgrit

Twee Markelose bedrijven komen voor op de lijst van 594 bedrijven waar met mogelijk kankerverwekkend straalgrit is gewerkt afkomstig van Eurogrit uit Dordrecht. Hierbij gaat het om Avia Markelo en Defensie Pijpleiding organisatie. In totaal zijn er van de 594 bedrijven, 21 gevestigd in Twente en de Achterhoek. Naast grote namen als Rijkswaterstaat, Shell, Blokker, McDonalds’s staan ook deze twee Markelose bedrijven op de lijst van bedrijven die hebben gewerkt met straalgrit dat mogelijk vervuild was met asbest. Kankerverwekkende asbestvezels werden vorig najaar ontdekt in het straalmiddel. Het bedrijf uit Dordrecht leverde het straalmateriaal aan circa 130 bedrijven, die het deels weer aan andere bedrijven leverden.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en werkgelegenheid heeft de lijst met bedrijven waar met mogelijk vervuild straalgrit is gewerkt vrijgegeven. Het product wordt onder meer gebruikt om roest of verf te verwijderen van stalen of kunststof ondergronden maar ook voor onderhoud, renovatie en bouw. Het is onduidelijk hoe het asbest in het straalgrit is terecht gekomen en wat de consequenties zijn voor de mensen die ermee hebben gewerkt. Volgens TNO zijn de gezondheidsrisico’s klein maar er loopt nog aanvullend onderzoek dat deze zomer zal worden afgerond.

De rechter heeft in december 2017 bepaald dat het bedrijf Eurogrit schadevergoedingen moet betalen voor het leveren van straalgrit dat is vervuild met kankerverwekkend asbest. Men verwacht dat deze schadepost in de honderden miljoenen euro’s gaat lopen. Volgens de inspectie SZW zou het asbest al sinds mei 2015 in het straalgrit zitten dat afkomstig zou zijn uit de Oekraïne.